Мерки за ограничаването на употребата на наргиле и "растителни изделия за пушене" ще разработва Министерството на здравеопазването. Това съобщиха днес оттам. Ще се формира междуведомствена работна група, която за разработи и предложи мерките като до моветта не се съобщава посокава, в която ще са промените. След като експертите си свършат работата - министерството ще предложи законодателни промени.

Темата стана актуална покрай убийството на 11-тодишно момиче в Бургас заради спор за наргиле. Оттам се подвигна въпросът за това защо деца пушат наргиле, как и защо се допуска това и какви са вредите за здравето.

Първото заседание на работната група по мерките ще заседава на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема. 

Днес заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве г-жа Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от министерството обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките, съобщиха още от ведомството на проф. Николай Петров.

Срок за подготвяне на промените не фигурира в заявката на министерството. Оттам обаче твърдят, че "към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство".