Полша има право да си иска репарациите от Германия за щетите, които германците са нанесли по време на Втората световна война, заяви премиерката на страната Беата Шидло, съобщи РИА Новости.

"Ние говорим за справедливост. Полша казва, че репарациите трябва да бъдат изплатени. Ние сме жертва на Втората световна война. Ние сме жертви, чиито загуби не са възмездени по никакъв начин", заяви тя.

От Берлин реакцията бе незабавна - германците заявиха, че въпросът за военните репарации е закрит окончателно.

Шидло отбеляза, че те са "напомняне за справедливостта и за това, какво принадлежи на Полша". И призова критиците на идеята "да четат история и да си спомнят какво се е случвало на територията на страната по време на Втората световна война".

Полският министър на отбраната Антони Макиеревич пръв възобнови стария дебат преди близо месец. Щетите върху Полша от Втората световна война се оценяват на над 600 милиарда долара, но през 50-те години комунистическата власт в страната обяви, че ще отказва от репарациите. Въпреки това Германия продължава да ги плаща на бавни темпове и досега са платили 89 милиарда долара.