Художественият ръководител на Център „Гогол“ Кирил Серебренников, обвиняем в разхищение на държавни средства, е поставен под домашен арест. Много културни дейци се застъпват за режисьора, но има и такива, на които това развитие на събитията им изглежда справедливо и даже закономерно. За ситуацията вече се изказаха режисьори, артисти, политици, журналисти, адвокати, общественици. „Лента.ру“ събра различни мнения за случващото се.

Жалко е, че човекът е сбъркал
Андрей КОНЧАЛОВСКИ, режисьор

„Аз мисля, че на съответните органи не им е много приятно да се занимават с толкова известни имена. Но иначе може да се каже: значи, когато човекът е талантлив, той може да прави всякакви грешки, а ако е никому неизвестен, например счетоводител, то бог да го пази? Не разбирам такова отношение“.

„Винаги има съчувствие към човека, който е сгрешил, направил някакво нарушение на закона. Разбира се,  жалко е, че човекът е сбъркал. Невъзможно е да се решават такива въпроси „по подразбиране“. Има закон“.

Толкова сочно не ни бяха заплювали
Андрей ЛОШАК, журналист

„Фигурата на Серебренников е идеална за показателен процес над либералите. Вероятно няма други подобен авторитет, който да обединява градската опозиция толкова единодушно. Арестуването му, разбира се, е знаково. Толкова сочно и обилно още не ни бяха заплювали. Сега ще го размазват дълго и с удоволствие. Най-малко шест години и половина“.

Бих го защитил, ако арестът бе заради творчеството му
Владимир БОРТКО, режисьор

„Ако инкриминираните действия засягат неговото творчество, тогава веднага се изправям в негова защита и настоявам за освобождаването на Серебренников. Ако става въпрос за финансови нарушения, нямам право да коментирам нищо, докато не ми кажат какво, къде, как и защо“.

Министърът може да е в клетка, а режисьорът – не, защо?
Никита МИХАЛКОВ, режисьор (на заседание на колегията на Министерството на културата)

„С какво се отличава режисьор в клетка от федерален министър или губернатор в клетка? В клетката винаги е лошо, в нея трябва да бъдат държани зверове, но какво става тук? Значи за губернатора и министъра това е правилно, а за режисьора трябва за има други правила и клетка от захар? В това има нещо неестествено. Пожелавам на Серебренников всичко най-хубаво, той не признава вината си, това ще бъде доказано. Бог да му дава здраве, нека продължи да работи и да избира онези, които организират работата му“.

Описват го като главатар на банда престъпници
Ксения ЛАРИНА, журналист

„Гледам как от органите съобщават новината за задържането на КС: „Организирал Седмо студио, привлякъл своите познати Итин, Малобродски, Масляев, Воронов… сключвали фиктивни договори… присвоявали суми…“. Рисуват образа на главатар на престъпна банда“.

Потресена и оскърбена съм
Лия АХЕДЖАКОВА, актриса

„Аз съм потресена, оскърбена до дъното на душата си и възмутена. Не знам какво да правя. Наистина съчувствам на Кирил и предполагам, че може да му се случи нещо ужасно“.

Делото не е поръчково
Владимир МЕДИНСКИ, министър на културата на Русия

„Знам, че това дело не е поръчково. Имам си източник. Не съм следовател, това е много неприятна ситуация, но такива неща се случват по цял свят. Сигурен съм, че следствените органи и съдът ще вземат безпристрастно решение“.

Петицията за прекратяване на разследването е абсурдна
Сталина ГУРЕВИЧ, адвокат

„Той може да е безусловно талантлив, но всички трябва да ни вълнува само едно — извършил ли е престъпление, или не. Дали е министър, депутат, адвокат, културен деец или портиер — това не е важно. Пред закона всички трябва да са равни. И тези петиции за прекратяване на разследването, защото той е гений — те са абсурдни и безсмислени“.

Не е хвърлен в Бастилията
Станислав ГОВОРУХИН, режисьор

„Серебренников не е хвърлен в Бастилията“.

Домашният арест е по-хуманен
Александър ЖУРОВСКИ, зам.-министър на културата

„Във всеки случай, домашният арест от е по-хуманен от останалите мерки за неотклонение“.

Да не скубем коси, да видим доказателствата
Владимир МЕНШОВ, режисьор

„Търпение е нужно, а не емоции, докато разберем какво се случва. Ако живеем в демократична страна, трябва търпеливо да изчакаме доказателствата. Не е нужно да си скубем косите и да викаме: „Боже мой, Боже мой, как може така?!“.

Арестът е излишна, мнителна жестокост
Павел ЛУНГИН, режисьор

„Струва ми се, че отново ще видим, че нашите правоохранителни органи не дават заден ход, не могат да проявяват гъвкавост. Като някакво библейско чудовище, което може да ходи само напред и мачка всеки, оказал се на пътя му – точно така и те – веднъж формулирали обвинение, не могат да отстъпят от него. Чувстват се длъжни да докажат, че са били прави, длъжни да вкарат някого в затвора.

И разбира се, че няма никаква необходимост от арест. Кирил никъде няма да замине, нито да избяга, той работи. Тук е, ходи на всички разпити, пише обяснения. Арестът е излишна, мнителна жестокост.

Но все пак да се надяваме, че всичко се оправи. Надявам се всички хора на изкуството – и въобще хората – да разберат, че режисьорът няма нужда да бъде държан под ключ, че той не е опасен криминален престъпник, контрабандист. Надявам се всички да подкрепим Кирил“.

"Площад Славейков"