Северна Корея е изстреляла три балистични ракети с малък обсег, но напълно безуспешно. Две от тях не са имали нормален полет, а третата се взривила веднага след изстрелването. И трите не са били заплаха за САЩ или остров Гуам, обявиха от командването на американската армия.

"Първата и третата ракета, изстреляни в 23,49 ч в петък и 00,19 ч в събота местно време, са имали неуспешен полет. Втората е изстреляна в 00,07 ч и както изглежда, се е взривила почти веднага", обяви Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ.

Изстрелванията са извършени в района на Кхитхеньон, провинция Гангуон, съобщи Би Би Си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп веднага е бил уведомен за опитите с ракети на Пхенян. От Белия дом обявиха, че ситуацията е била следена непрекъснато. 

Диктаторът Ким Чен Ун заповяда изстрелването в много напрегната международна обстановка в тази част на света. САЩ вече няколко пъти предупредиха, че няма да търпят Пхенян да създава свой ядрен арсенал. Тръмп призова Китай да усмири съюзника си, а Съветът за сигурност на ООН наложи нови икономически санкции на Северна Корея. Въпреки всичко Ким III продължава да дразни Доналд Тръмп и да предизвиква световната общественост с ядрените си опити.

Японският премиер Шиндзо Абе веднага разпореди правителството и съответните министерства да бъдат бдителни и готови за всякакво развитие на събитията. Източник от японското правителство предположи, че тестовоте са извършени в рамките на севернокорейско военно учение, което е в противовес на провеждащите се в района ежегодни южнокорейско-американски военни учения.