Премиерката на Полша Беата Шидло нарече президента на Франция Еманюел Макрон "арогантен" и "неопитен" заради острите критики, които той отправи от Варна към политиката на правителството във Варшава.

"Съветвам президента да използва по-помирителен тон... Вероятно арогантните му коментари са резултат от липсата на [политически] опит", се казва в изявление на Беата Шидло, изпратено до "Ройтерс.

"Съветвам президента да се фокусира върху делата в собствената си страна, вероятно ще успее да постигне същите икономически резултати и същото ниво на сигурност за гражданите като тези, гарантирани от Полша", продължи Шидло с напътствията.

Тя добавя, че  Макрон "няма да реши бъдещето на Европа". Това трябвало да бъде дело на всички членове на ЕС.

От Варна Макрон разкритикува Полша. Той повдигна и въпроса за еврофондовете за регионално развитие, които използва Варшава, а Франция е нетен вносител в тях.

"Поляците заслужават нещо по-добро" и "полският премиер трудно ще им обясни защо е по-добре да се плаща на поляците по-малко", каза още той.

Възмущението на Полша не се ограничи до извлението на премиерката, но имаше и дипломатически израз.

Заместник-министър на външните работи Марек Магеровски е повикал временно управляващия френското посолство във Варшава, за да му изрази "възмущението (на правителството) от арогантните думи" на Макрон, съобщи АП. Магеровски е подчертал, че и Полша, също като Франция, е пълноправен член на ЕС и ще защитава своите интереси и граждани, се казва в съобщение на полското министерство на външните работи.