Предстои последният уикенд на август и финалните акорди на голямата лятна симфония. Но ваканцуването още не е приключино, твърдят организаторите на фестивала „София диша“ – и предлагат да се съберем с приятели на площада пред „Александър Невски“, да изпием по чаша вино на тревата край „Света София“ и да послушаме музика на живо. А книгохолиците ще получат възможност за среща с български писатели.

Мария Касимова – един от най-четените автори на „Площад Славейков“ – се завръща в България специално за финалното издание на „София диша“. В събота, 26 август, тя ще очаква своите почитатели на щанда на издателство „Колибри“ в 19 ч., за да обсъдят впечатленията си от нейните очерци и есета, събрани в книгата „Близки срещи със смесени чувства”.

Час по-късно, от 20 ч., Георги Тенев ще представи новата си книга – „Жената на писателя”. Разговорите с него може би няма да бъдат лежерни като за събота вечер – в сборника с разкази писателят ни изправя пред сюрреалистично огледало, в което се отразяват българските кризи от последните години.

За „Колибри” фестивалът пред „Александър Невски“ ще бъде малък панаир – затова и книгите, които предлагат на своя щанд, са с отстъпка – поне 20% надолу от коричната цена.

Наблизо ще бъде паркиран бусът „Думи на 4 гуми“ на поета Илиян Любомиров, който доскоро се представяше с псевдонима Августин Господинов. Ще видим малка мобилна книжарничка с шатра, под която днес и утре ще присъстват някои родни автори заедно със своите най-нови произведения. В събота край щанда на Любомиров ще се появи Георги Гаврилов с „Корабен дневник на книжната лодка“ и „Пиета”, Иван Русланов със „Среднощни светлини”, Мартин Николов със „Софийски магьосници” и Константин Трендафилов със „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого” и „Затворисърце”.

Неделята също ще бъде благодатна за срещи с автори пред буса на „Думи на 4 гуми“ – читателите ще видят на живо Симеон Аспарухов („Дни за обичане”)Боряна Дукова („Трилъри по женски”)Мария Донева („Любовта идва“, „Тя се наслаждава на дъжда“, „Шепа лъскави череши“, „Заекът и неговата мечта“)Иван Ланджев („Ние според мансардата“) и Момчил Николов(„Последната територия“).

Не трябва да бъде пропускана и още една литературна спирка на „София диша“ – издателство „Жанет 45“ ще предложи място за срещи с книги и техните автори. В събота от 17 ч. щандът ще бъде територия на поезията с присъствието на Илияна Илиева („И не помислям докога“) и Иглика Дионисиева („Захранване на нощта“). От 18 ч. Иван Димитров подготвя „Литературен пърформанс Изненада“ – и предупреждава да очакваме неочакваното, най-малкото да се включим и ние в пърформанса. Финалът от 19 ч. ще е отново поетичен – с Вангел Имреоров и книгата му „Напускане на спомена”.

Неделята е ден за среща с още една поетеса – Мария Донева – от 17 ч., отново на щанда на „Жанет 45“. На глас ще прозвучат нейни стихове, както и откъси от преведената от нея детска книжка „Патилата на метлата“ от Джулия Доналдсън.

Наблизо, на фестивалната сцена край катедралния храм, ще ни чакат неколцина музикохолици. Това са Петър Иванов и Иван Гатев (Saltriver), създали преди 2 години своята група Musicoholic. Първоначално замислена като четворка, формацията скоро се преформатира в дует. Към тях на барабаните се включва Матей Христосков. Музиката им е вдъхновена от блуса, психеделик, алтернативен и класически рок.

"Площад Славейков"