Пътят през Кресненското дефиле е отворен. Пожарът в района на Кресна е бил угасен, съобщиха от МВР

По-рано в неделя пътят за Гърция беше затворен заради нов пожар в Кресненското дефиле, съобщава БГНЕС. Предполага се, че пламъците са тръгнали от незагасен фас.

На мястото бяха изпратени огнеборци.

Западният фронт на пожара край Стара Кресна пламна наново тази сутрин. Димът се вижда на международния път Е79, а пламъците са близо до жп линията.

Временно беше спряно движението по главен път Е-79, в района на Кресна, заради силно задимяване в участъка от пътя заради възникнал наблизо пожар. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицията призова пътуващите да се съобразяват с разпорежданията на органите на реда. Намалена беше видимостта в участъка между Кресненското ханче и град Кресна заради силно задимяване в резултат от възникнал наблизо пожар. Пътни патрули сприраха трафика на около 2 км преди и след Кресна в двете посоки. За пожара беше съобщено към 10.10 часа - горяха сухи треви и храсти в района. Към участъка са насочени пожарни автомобили. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова пътуващите да се съобразяват стриктно с разпорежданията на органите на реда и по възможност да не се предприема пътуване в района за известно време, докато се нормализира обстановката по главния път. 

Директорът на горското предприятие инж. Дамян Дамянов обясни пред „Фокус”, че 450 души и два вертолета се борят на два фронта с пожара – в посока село Влахи (където районът е трудно достъпен и се гаси на ръка), а другият е основно посока Симитли под мястото, от където първоначално е тръгнал пожара – село Мечкул. Именно там пламъците днес тръгнаха с нова сила.

Булдозери правят просеки в гората, за да осигурят достъп на противопожарните автомобили.

„При липса на вятър и създадената организация, нещата вече са доста по-добри от предходните дни”, коментира той и допълни, че няма опасност за населените места и за хората.

Засегнатата площ вече е почти 10 000 декара, като от тях 7000-7500 декара са смесени гори - иглолистни и широколистни.

Военнослужещи със специализирана техника продължават и днес да оказват помощ в гасенето на големия горски пожар в Кресненското дефиле над село Мечкул, община Симитли. От 06.30 ч. тази сутрин на терен действат 50 военнослужещи с 5 броя техника от военно формирование 54 060 – Благоевград и 37 военнослужещи с 6 бр. специализирана техника от състава на военно формирование 28 610 – София, съобщиха от МО. Два хеликоптера Ми-17 от състава на ВВС от 07.00 ч. са в готовност да се включиха в овладяване на огнената стихия. След анализ на обстановката ще бъде взето решение за тяхното използване. В потушаването на нововъзникнал пожар в района на селата Филипово и Варник, област Хасково от 07.00 часа се включиха 31 военнослужещи с 5 броя специализирана техника от състава на военно формирование 52 740 – Хасково.