Трима души са загинали след като ураганът "Харви" връхлетя Тексас с 220 км. в час. Тойва е най-мощният ураган от времето на "Катрина" преди 12 години. Повече от 300 000 души останаха без ток. Причинения са огромни наводнения. Падналите валежи са между 200 и 700 литра на квадратен метър. Първоначално "Харви" бе със сила от 4 степен по 5-степенната скала. Но впоследствие спадна до тропическа буря. Ветровете намаляха до около 100 км в час, но продължават обилните валежи.

Щетите тепърва ще се изчисляват, но със сигурност ще са в милиарди. Хиляди жилища, каравани и фургони, в които живеят хора са пометени от стихията. Бурята е особено опасна защото се движи с едва 5 км в час в момента, а това означава че дължо време ще вали дъжд на едно и също място.

Националният център за ураганите предупреди, че на места до четвъртък се очакват валежи до 100 см, което означава 1000 литра на квадратен метър, които могат да доведат до "катастрофални наводненията с възможни жертви".

Заради Харви са били евакуирани 112 петролни платформи в Мексиканския залив, представляващи 24,5 процента от дневното производство на суров петрол и 26 процента от газа. Затворени са и множество инсталации на брега. На тексаския бряг се намират близо една трета от петролните рафинерии в САЩ, а Мексиканския залив осигурява 20 процента от американското производство.

Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви, че извънредното положение, обявено в събота от президента Тръмп, е било разширено с още 20 окръга и вече обхваща общо 50. Той каза, че на територията на щата без ток са над 300 000 души и че възстановяването на електрозахранването може да отнеме дни.

В издирвателните и спасителни операции, включително с хеликоптери, участват 1800 военнослужещи.

Американският президент Доналд Тръмп нареди на помощниците си и членовете на правителството да взаимодействат активно с властите в щатите Тексас и Луизиана, пострадали от преминаването на урагана "Харви". Тръмп, заедно с вицепрезидента Майк Пенс, свика съвещание с министри и други членове на висшата администрация.

"Президентът подчерта, че очаква от всички министерства и служби пълно взаимодействие за спасяването на човешки живот, което е приоритет номер едно", казаха от Белия дом.

Тръмп е изразил също благодарността си към доброволчески и религиозни организации, които оказват помощ на пострадалите. Президентът ще посети Гексас веднага след като отмине бурята.