Балади, блусове - как ли не ги наричаме. Макар че и двете изредени понятия са някъде покрай истината и по-скоро са залегнали като традиционен етикет на бавните денс песни от времената, когато западната музика идваше скришом по неведоми канали и се продаваше тайно на битака.

Но да не се разсейваме... 

Любимият ни канал за всевъзможни класации WatchMojo.com събира 10-те най-велики (според тях) бавни денс парчета - или казано на нашенски: балади. Чартът е "за всички времена", макар че както лесно може да видите, си има и такива, разделени по десетилетия.

Включихте ли уредбата на филтъра с най-много ниски и високи честоти?... 3-2-1, старт...

10 Snow Patrol - Chasing Cars

 

Със своите 165 млн. гледания само на официалния канал тази песен едва ли се нуждае от нашия коментар. Успехът на тв сериите One Tree Hill само спомага за изумителния й търговски бум.

9. Eric Clapton - Wonderful Tonight 

 

Чичко Слоухенд също ще оставим без коментар. Интересното при тази легендарна песен от 1977 г. е, че може да прекарате една цяла романтична нощ с гаджето, слушайки само нейни различни версии. И да останат още за слушане... 

8. Wham! - Careless Whisper

 

Каквото и да се каже за таланта на половин гърка Джордж Кириякос Панайоту, също ще е малко. Трябва само да отбележим, че този шедьовър не се води на името Джордж Майкъл, а на дуета му Wham!.

7. Berlin - Take My Breath Away

 

Докато сме на кинематографична вълна, ето я незабравимата главна тема от "Топ Гън". Що се отнася до изпълнителите му Berlin (иначе парчето е на Джорджо Мородър - геният и зад "Флашданс"), те така и си остават типичен one-hit-wonder. За капак, всъщност не са от никакъв Берлин, а от Ориндж Каунти, САЩ. 

6. Bryan Adams - (Everything I Do) I Do It For You

 

Гласът му е нещо средно между нежно стържещ маникюр по мъжки гръб от ламарина, топка памук и гледка на бели коне, препускащи срещу залеза... Ако някой ще забеременява - поне според нас, - Браън Адамс е един от най-препоръчитените фонове. Да не говорим, че за разлика от мнозина има поне още 20 невероятни хита.

5. Aerosmith - I Don't Want to Miss a Thing

 

Удавена в алкохол и наркотици, кариерата им цели десетилетия беше потънала като гемиите на Лив Тайлър накрая на "Армагеддон". А в България широките народни маси ги мислеха за придатък към някаква рап група Run DMC. И все пак Стив Тайлър, Джо Пери и компания се върнаха в играта, и то как!

4. U2 -  One

 

Четвърта! U2! One!  Още когато излезе пред 1990-те, тази песен носеше заряда на такъв комерсиален успех, че ирландците U2 я пуснаха с два различни видеоклипа - нещо, напълно нормално днес, и доста екзотично в онези времена.

3. Joe Cocker - You Are So Beautiful

 

Казват, че е бил почти постоянно пиян, идвал е в България и е успял да оцелее от Уудсток до шантавия 21-ви век - що е то? Интерпретираше едни от най-невероятните и нежни изпълнения на... чужди песни. Джо Кокър, дами и господа!

2. Cyndi Lauper - Time After Time

 

Това да си пънкарка по душа (и по прическа) излиза, че въобще не си пречи с факта да изкараш десетки милиони от една такава напарфюмирана баладка. Синди Лоупър със сребърния медал в нашата класация....

1. Led Zeppelin - Stairway To Heaven

 

Наистина кой ли друг да е на върха!? Прачето на "Лед Зепелин" е потресаващо гениален и неповторим, вечен и размазващ световен хит... А групата успя да си спечели и в съда реномето, че е тяхно. 

Сред традиционните "големи отсъстващи" нека споменем само следните изумителни кадифени водопади от глас: