Драги родители, не приемайте този текст като атака към вас, а по-скоро... преговори за мирен договор от ваше име. Ако сте съгласни с резултатите (за метода не напирам), пратете го на децата си.

Деца, казвам го веднъж и спирам да ви викам така. Наясно съм колко досадно е да се държат с теб, все едно си дете. Помня как и на 5 харесвах тези възрастни, които не ми се умилкваха и не ме щипеха по бузките.

По същество - знаете защо е цялата гюрултия. Винаги става така - случва се нещо грозно и гадно - като ваши връстници да се убиват, и всеки се замисля - ами моето дете?

И ако вие сте едно от тези, започват едни разговори как да внимавате в интернет, да не си пишете с непознати, и прочие. Честно, никой ли не схваща, че преди да си познат с някого, си бил непознат?

Сега, нека си признаем, в главите на 90% от вас първата мисъл не е "мама и татко се притесняват за мен", а "ще ми спрат нета, ще ми вземат телефона", у, а. 

Спокойно, ако следвате три прости принципа, няма такава опасност. И те са:

 

1. Недейте да мълчите

Интернет не е вашата мистична тайна, тъмно кътче или таванско помещение. Всеки има интернет. И родителите ви имат интернет, ползват интернет, дори и да е малко. Интернет е по-готин, когато се пресича с реалния свят. Говорете си с родителите за интернет - разказвайте им готиното, което сте видяли, интересното, ако щете, образователното. За последното не е излишна и малко ирония - да не повярват, че наистина сте залегнали над учебниците, ще вземат да си създадат очаквания.

Така им създавате идея какъв е интернет за вас. Развлекателен и обогатяващ. Това-онова. 

Това обаче не означава, че ще казвате само хубавото...

 

2. Не крийте лошото

Хайде сега, това е най-идиотската тактика. Ще ви го кажа така - ако вие сте на 15 г, сблъскате се с нещо гадно в интернет (педофили, смахнат секс, отрязани глави), и ви стане гадно, но си замълчите, за да не ви отрежат връзката, какво ще стане с едно 11 годишно дете, което види това на следващия ден?

Тук ще ми кажат да не ви убеждавам, че вие носите отговорност, защото има възрастни. И това е така. Но знам, че 15-годишен например ще се почувства отговорен, ако остави нещо гадно да се случи на малко дете.

И, сериозно, представете си на следващия ден да го види приятел, приятелка... 

Освен това, като кажете на мама и тате, това показва, че сте отговорен и че могат да разчитат на вас. Сериозно, един-два случая и ще са далеч по-спокойни. А ние преди всичко ги искаме спокойни. Е, не упоени, но...

 

3. Общувайте

Честно, не знам какво точно прави в интернет вашето поколение - засичаме се на малко места. Но се съмнявам да е много по-различно от това, което правим ние - гледате смешни картинки на котки, прецъквате 9gag, клипче в YouTube, чатите с гаджето (или проекто-), приятели, карате се с някого, пращате емотикони. Май вие и снимки доста качвате, Инстаграм става все по-популярен. Каквото ви кефи.

Но готиното на Мрежата е, че всички сте там, на едно място. Общувайте с тези хора. Не, няма да ви говоря глупости - как не трябва да говорите с много хора онлайн. Общувайте, просто се сещайте какви гадове има и ползвайте малко здрав разум. Знаете го - на публично място, най-вече с други хора. Търсете хора, които са ви интересни - говорете с тях, но имайте едно наум - както би трябвало да имате за всеки непознат, когото сте видяли на улицата.

Ползвайте интернет за това, за което е направен - да свързва хората по света. 

Клуб Z счита темата "Деца-Интернет" за изключително важна - това е петият материал от поредица.