Почти 16 милиарда са старите германски марки, които и до днес, 16 години след въвеждането на еврото, така и не са предадени обратно на банките. Банкнотите са по-малко – 167 милиона, преобладават монетите, които са цели 23,4 милиарда. Или по 154 марки на всеки гражданин на Федералната република.

Но къде ги държат? По въпроса за момента има предимно предположения, имайки предвид, че съкровищата се откриват най-вече при разпродажбите на имущество или при ремонтирането на жилища. В една камина в Дюселдорф например били открити цели 304 хиляди стари германски марки. Значително количество – отново хилядарки, пък било намерено зашито в един диван в Дортмунд, най-вероятно укрито за черни дни.

Сантиментите обаче също са фактор, който не е за игнориране – на мнозина просто не им се разделя с любимите стари марки, които и до днес имат за тях стойност, по-висока от реалната. С марката се свързват достиженията от времето на германското икономическо чудо и вълненията около обединението на Германия, докато еврото носи немалко негативи покрай нарастването на цените или кризата в Гърция. Носталгията си казва думата, както и навиците – установено е, че всеки втори германец над 40 години и до ден днешен си преизчислява цените в марки.

На места пък има чисто практически причини марките все още да вървят с пълна сила – като например в един басейн в градчето Алсфелд в провинция Хесен. Там и днес за вземането на душ се плаща една марка, а не евро – защото иначе щяло да се наложи пренастройване на автоматите, което не се осмисляло икономически.

По-важното е, че каквито и колкото марки да се намерят в камина или диван, проблеми с пласмента им изобщо няма. И то съвсем не само защото могат да се използват за телефонни разговори от уличните автомати (което така или иначе вече никой не прави) или защото все още съществуват магазини, които ги приемат, а защото банката без уговорки ги обменя без ограничения и без горна граница. Разбира се – не всяка, само Бундесбанк, но желаещият да обнови паричния си парк няма да срещне никакви затруднения и с лекота може да се освободи от загубилата актуалността си валута. Може би да кажем все пак – позагубилата актуалността си, защото 16 милиарда са си 16 милиарда, или 8,18 милиарда евро. Курсът е непроменен от 2001 година насам – 1 евро се равнява на 1,95583 марки.