Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев заяви пред бТВ, че България е била само веднъж лидер на Балканите през последните години и това е било при управлението на Иван Костов и ОДС. Според Кънев в момента премиерът Бойко Борисов има желание да бъде лидер в региона, но желанията са едно, а постиженията - друго.

"Един-единствен път България е била лидер на политическия процес на Балканите и това е управлението на Иван Костов, на ОДС. Имаме ясен положителен пример какво трябва да се прави, за да се постигне тази роля. Това изисква много смелост и твърдост", заяви Кънев.

За пример той даде отказа на Костов да допусне у нас албански бежанци и предоставянето на танкове на македонското правителство.

Според Кънев при сегашната криза в отношенията между Сърбия и Македония България не играе такава роля.

"Къде е политическият провал на всички управления от Сакскобургготски до сега? Те се държат, все едно отношенията между Сърбия и Македония са вътрешна работа на Сърбия. Те мълчаливо признават, че когато се изострят отношенията между Сърбия и Македония, ние трябва да си траем. Това не е лидерска роля, а политическо снишаване", заяви Кънев.

И допълни, че най-голям грях в това отношение носят българските социалисти и техните прекрасни отношения със "сръбския посткомунист Ивица Дачич", известен още като Мали Слобо. Кънев припомни, че Дачич в момента е външен министър и генератор на антибългарска политика от десетилетия.

"Знаем, че партията на Милошевич не обича България. Но ние като членове на НАТО и ЕС не сме длъжни да търпим подобна политика", заяви Кънев.

Според него агресивният сръбски демарш спрямо Македония е трябвало да срещне тревогата на другите балкански държави. Кънев смята, че от 2001 г. насам България е забравила Македония и е допуснала сръбските служби да се държат там "като вкъщи". В резултат антибългарските настроения са се засилили, като това е станало "под чуждо политическо давление".

Според Кънев България трябва да работи най-вече за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО, а не да обвързва бъдещето на Македония с интеграцията на Западните Балкани. Той припомни, че пред интеграцията на целия регион има сериозни проблеми, свързани с Косово, Сръбска Босна и т.н. Кънев смята, че трябва да се работи за компромис за името между Македония и Гърция, което ще даде ясна перспектива на Скопие за влизане в ЕС и НАТО.