Кой развя на Шипка знамето на сепаратистите в Източна Украйна от самообявилата се Донецка народна република? И то точно по време на честванията на 140 години от Шипченската епопея? Събитието предизвика сериозно обществено напрежение, но няколко дни не стана ясно кой точно е донесъл знамето. Единственият кадър от него досега бе от камерата на БНТ.

Оказва се обаче, че зад акта стои не един човек, а цяла организация, наричаща себе си Движение на русофили "Петко войвода". Нейният председател Иван Милчев Иванов заяви пред Клуб Z, че един от членовете на организацията е донесъл знамето по време на честванията.

"Аз съм председател на движението. Не е регистрирано по закон", обясни Иванов.

Иван Милчев Иванов

И изтъкна, че организацията се различава от "казионните" движения, като Национално движение "Русофили" например. Според Иванов казионните организации се събират по зали и "по никакъв начин не пропагандират идеята".

"На фона на тази информационна война ние сме привърженици на историческата истина. Руснаците не са дошли за съкровището на Вълчан войвода. Руските имперски интереси съвпадат с нашето появяване на картата на света."

С тези думи Иванов обобщи "идеята". Запитан как ще коментира факта, че след 3 март 1878 г. има много случаи, в които руските имперски интереси не съвпадат с българските, той бе лаконичен:

"Не коментираме в момента това."

Иванов обаче е убеден:

"Един българофил, т.е. патриот, той сам по себе си няма как да не бъде русофил."

Позицията на Движение на русофили "Петко войвода" е, че в Донецк няма сепаратисти.

"Както те сега могат да бъдат наречени сепаратисти - хора, които се борят за свободата си, така някога и тези, които са носили Самарското знаме, също могат да бъдат наречени сепаратисти, опълченците. Никакъв проблем за нас няма в това знаме", заяви Иванов.

Мнозина изразиха недоволство, че президентът Румен Радев, който присъства на честванията на Шипка, не се е разграничил от знамето. Иванов също е недоволен от държавния глава, но по друг повод. Той изтъкна, че когато е говорил за руско-турската война, не е допълнил, че тя е освободителна. Според него това е неглижиране.

"Не е вярно, че Русия е против Съединението. Замислете се върху въпроса защо по време на сръбско-българската война нито един турски войник не мръдва", обясни Иванов.

Той не приема твърдението, че в периода 1944-1989 г. се е изпълнила мечтата на Русия България да стане "Задунайска губерния". Аргументът на Иванов е, че през 1948 г. съветските войски напускат България. Според него на 9 септември 1944 г. е имало "революционна смяна на политическата система".

"Русия по какъв начин се меси в Украйна не знам", заяви Иванов.

Но допълни, че САЩ също се месят и каза, че познава доброволци в украинската армия, които са финансирани директно от САЩ.

"Външни сили създадоха Майдана", убеден е Иванов.

Според него влизането на България в ЕС и НАТО е най-голямата грешка на България. Иванов припомни, че има държави в Европа, които не са членове нито на ЕС, нито на НАТО.

"Политико-олигархичната система, която управлява България, води до лоши икономически резултати", констатира Иванов.

На въпроса дали българската олигархия има вързки с Русия той отговори:

"Не знам, олигархията навсякъде е една и съща."

Според Иванов дали в момента Русия се меси във вътрешните работи на България чрез българската олигархия е без значение.

"В различните периоди са се месили различни държави. В тоя момент не се меси. Вие да сте видели едно училище, една културна институция, която да не е финансирана от "Америка за Бъгария"? Защото аз не съм видял", каза още Иванов.

Той обаче уточни, че е против всякаква намеса, включително руска.

"Аз съм против всякаква намеса. Ние защо не се месим в културните работи на Америка", попита още Иванов.

И допълни, че официалната власт в Русия чрез директни изявления на бившия руски разузнавач Леонид Решетников е дала своето мнение - че иска да види в България един суверенен партньор.

"По времето на СССР може да са жадували да бъдем съветска република. Поради факта, че сме много зле икономически, логично е никой да не иска да му бъдем губерния. Ние реално икономика нямаме."

Фейсбук страницата на Движение на русофили "Петко войвода" има 2800 членове. В краткото описание се казва следното:

"Групата е

-за обичащите България и Русия

- за тези, които не се страхуват да изкажат мнението си публично и не само във фейса

- за запазване на православния характер на родината ни

- защото истинския български патриот обича от цялата си душа и сърце братска Русия.

- защото няма да забравим паметта и подвига на легендарния българин и русофил Капитан Петко войвода

- Да живее България

- Слава на Велика Русия

- С нами Бог!"