Напрежението между САЩ и Северна Корея и острата размяна на реплики и заплахи за ядрени атаки предизвикаха разнопосочни коментари от световните лидери, но най-вече призиви да не се допуска ситуацията да ескалира.

От заплахите обаче има един сигурен печеливш - строителите на бомбоубежища.

Запитванията и продажбите през последните месеци многократно са се увеличили, твърдят няколко американски компании, които строят бункери.

"Търсенето се увеличава насвякъде. Получаваме стотици обаждания", казва Рон Хъбърд, директор на калифорнийската Atlas Survival Shelters, пред американското издание "МакКлъчи".

След ограничаването на заплашителната риторика през предишната седмица търсенето леко спада, но Хъбърд очаква много силна година. Досега компанията му е продала 1 000 бомбоубежища със средна цена 25 000 долара.

Индустрията на бомбоубежищата прави приходите си от страховете на хората - продажбите рязко скачат по време на кризи и са минимални в периоди на мир и стабилност.

Предупреждението на Тръмп за "огън и ярост" срещу Северна Корея, която заплаши с атака американската военновъздушна база "Андерсън" на остров Гуам в Тихия океан, е изиграла ключова роля за вдигане на продажбите. И то не само в САЩ. Увеличава се търсенето и в Япония, споделя Хъбърд, който отваря филиал на фирмата си в Осака. Предстои откриването на голяма фабрика в Далас, чиито продукти да бъдат изцяло за японския пазар, казва още той.

"Отново сме в 60-те години на XX в.", сравнява той търсенето с това в разгара на студената война. "От една страна, имаме луд мъж, а от другата е Доналд Тръмп."

Гари Линч, мениджър на Rising S Shelters в Тексас, също отчита ръст в търсенето на продуктите си както в САЩ, така и в Япония.

"Всичко е заради това, което става в Северна Корея", казва Линч.

Той е продал 67 бомбоубежища от началото на тази година в сравнение с 9 за цялата 2016 г. Линч разказва, че след избирането на Доналд Тръмп за президент клиентелата му се променя. Преди това с него често се свързвали хора, които се притесняват, че ако Обама прокара идеите си в Конгреса, оръжията им ще бъдат конфискувани. От началото на годината обаче услугите му се търсят все по-често от хора, които чисто и просто "смятат, че Тръмп ще започне война".

Търсещите семейно бомбоубежище имат много варианти. Най-популярният модел в Rising S Shelters е бункер с размери 46,5 квадратни метра. Той е предназначен за едно семейство и струва 120 000 долара. Снабден е със система за предпазване от ядрено, билогично и химическо оръжие.

Компанията Atlas предлага 15 вида бомбоубежища. Хъбърд казва, че средната цена е паднала от 100 000 до 25 000 долара за шест години.

Фирмата Vivos пък предлага места в подземни бункери. От компанията казват, че всички места в предназначения за 80 души подземен комплекс в Индиана са продадени, а средната им цена е била 35 000 долара на човек.

Въпреки че предлагат различни продукти и имат различни клиенти, всички производители на бомбоубежища си приличат - всички отлично знаят, че параноята може да бъде маркетингова стратегия, коментира Стюърт Ливънуорт от "МакКлъчи", особено когато доверието у властите е най-ниското от години.