Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на оръжейното предприятие „Дунарит", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов днес. 

„Към момента на управителният орган на „Дунарит" е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство, което би довело до тежкото състояние на дружеството и на целия военен сектор", изтъкна той. 

 

„За съжаление в момента управителният орган, въпреки че са подали молба за освобождаване, не могат да бъдат освободени, тъй като има молба за обжалване и новите акционери не могат да влязат", обясни Караниколов. 

По думите му при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието. 

„В момента работим за изкупуване на всички кредити на дружеството, за да не се поиска процедура по несъстоятелност или да започне продажба на активи на „Дунарит“, което би довело до сътресение. Основната ни цел е запазване на дружеството и на работниците. Гарантирам пред вас, че това ще се случи", каза още Караниколов.

В момента със синдиците на КТБ се преговаря за погасяването на 67 млн. лв. изискуеми кредити на военния завод. Отделно вече са погасени дългове за около 40 млн. лв.

На срещата си с управителя днес Караниколов е получил уверение, че ще се даде възможност да бъде назначен прокурист с пълни права, което ще спре процедурата по отнемане на лицензиите. 

Караниколов подчерта, че това е извънредна мярка, отнасяща се само до „Дунарит“, а не до целия военно-промишлен комплекс. 

„Дружествата към Министерството на икономиката са финансово обезпечени и те са на печалба, тоест нямаме проблем с финансовата част. „Дунарит“ в момента работи изключително добре и не се налага такава подкрепа в този момент. Проблемът е евентуално, ако започнат делата, които са по кредитите и изпълнителни производства, да започнат да се продават машините и съоръженията. Няма да го допусна“, увери министър Караниколов. 

„Дунарит“ до неотдавна беше част от империята на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.

След фалита на КТБ кредитор №1 на „Дунарит” стана бизнесменът Едоардо Миролио, който беше „обезщетен” с вземанията на КТБ от „Дунарит”. 

В началото на годината оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на завод „Емко”, подаде заявление в Комисията за защита на конкуренцията за покупка на русенския завод. Сделката първоначално беше блокирана, но впоследствие бе дадена зелена светлина. 

Междувременно от документите в Търговския регистър става ясно, че през март т. г. Едоардо Миролио се е оттеглил от „Дунарит”, прехвърляйки вземането си на неизвестната фирма „Виафот инвестмънт България”, която публикации в медиите свързват с Делян Пеевски. 

Миналата седмица се разигра поредният епизод от сагата с военно-промишления комплекс - стотици служители на завода за боеприпаси "Емко" излязоха на протест заради замразения от държавата лиценз за търговия на предприятието.

Според работниците компанията умишлено се води към фалит, а те ще останат без препитание.

В края на юли Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет спря за срок до 6 месеца лиценза за външнотърговската дейност и производство на "Емко". Вносител на предложението отново бе Караниколов. 

Той категорично отрече рестриктивните мерки срещу предприятието да имат нещо общо с войната за овладяването на "Дунарит" и става въпрос за нарушения в съхраняването на боеприпаси. 

Караниколов е предложил с постановление на Министерския съвет да се създаде Съвет за координиране и развитие на дружествата производители и търговци на стратегически изделия и специална продукция. Проектът е публикуван на сайта за обществено обсъждане.

През последните години производството и реализацията на отбранителни продукти бележат рекорден ръст, като достигат годишен оборот от над 1 млрд. евро през 2016 година.

"Тези цифри показват, че българската отбранителна индустрия притежава необходимия производствен и технологичен потенциал, който я прави конкурентоспособен и желан партньор на международния пазар на отбранителни продукти", посочва в доклада си министърът.
 

Днес стана ясно и че в най-голямата ни оръжейница – ВМЗ-Сопот, средната заплата ще бъде увеличена с 10% от септември и ще достигне 1052 лв. на месец. 

Това ще стане чрез нова система за допълнително материално стимулиране (ДМС), която в момента се разработва по разпореждане на министър Караниколов след преговорите
със синдикалните организации в държавното дружество.

За да се реализира новата система за ДМС, още през месец септември фонд „Работна заплата” ще бъде повишен с до 10 на сто.