Вицепремиерът Валери Симеонов получи като подарък бастунчето на даскал Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев. Това стана по времето на посещението на Симеонов в Украйна. За подаръка съобщи посланикът ни в Украйна Красимир Минчев на профила си във Фейсбук.

 

Даскал Ботьо Петков е бил изпратен в Одеса от общината в Калофер, за да учи в тамошната семинария през 1841 г.

По време на посещението Симеонов заяви, че България ще е приятел на Украйна. Той декларира готовността на правителството да развива отношенията между двете страни и да подпомага българската диаспора. Симеонов припомни, че подпомагането на българските общности зад граница е част от програмата на правителството.

По време на срещата си с първия заместник-губернатор на Одеса Александър Титарчук Симеонов изрази благодарността на България за толерантната етническа политика на Украйна. Вицепрмиерът е уверен, че българската диаспора и в бъдеще ще има пълноценна възможност за изучаване на своя език, традиции и обичаи. Той подчерта, че решението за създаване на училище с преподаване на български език в Одеса ще срещне подкрепата на българската общност и на българската държава. Образователното министерство вече е подготвило учебници за изучаване на български език, а също така ще дари средства за оборудване на компютърен езиков кабинет в училището.

Вицепремиерът изрази становището на правителството, че процесът на децентрализация в Украйна ще бъде извършван със зачитане на интересите на българското национално малцинство в Бесарабия.