Сеул разпореди вдигането на изтребители с мощни бомби на борда и удар по "властта в Пхенян". Само няколко часа след като Ким изстреля балистична ракета към Япония, която прелетя на Страната на изгряващото слънце и се разби на три части край Хокайдо, Южна Корея направи демонстративни маневри със симулация на ликвидирането на убежища на диктатора Ким Чен Ун и най-висшето ръководство на комунистическата тоталитарна държава, предаде Си Ен Ен.

Четири изтребителя F-15K са пуснали 8 бомби MK 84 върху симулирана мишена в североизточните части на Южна Корея. Целите са били поразени и унищожени, съобщава телеграфната агенция на Сеул.

Всички бомби са попаднали точно в целите и са ги унищожили.

Бомбите са с около 3000 кг тегло и са проектирани да проникват в дълбоки цели, включително бетонни бункери и скривалища под земята, съобщиха от ВВС на САЩ.

Според професор Робърт Кели отговорът на Сеул е бил достатъчно премерен с оглед напрегнатата обстановка. Хем да покаже мощ, хем да не предизвика разгаряне на военен конфликт.

"Трябваше да има подобен отговор. Северна Корея не може просто да мята ракети над главите на хората в чужди държави", коментира Кели.

Президентът на Южна Корея искаше да покаже възможността за мощно наказание на режима в Пхенян, заяви говорител на президентството в Сеул.

"Всички цели са поразени. Бомбардировката показа, че при спешен случай ВВС на Южна Корея е в състояние да ликвидира скривалищата на водачите на Северна Корея много бързо", коментира представител на военновъздушните сили на Южна Корея.

Президентът Доналд Тръмп разговаря по телефона с японския премиер Шиндзо Абе и го увери, че САЩ застават 100 процента зад Япония и ще правят всичко за нейната защита. Абе определи провокацията на Ким Чен Ун като най-опасната и застрашаваща Япония от всички ракетни опити досега.