Преговори за отношенията между Великобритания и Европейския съюз след "Брекзит" могат да започнат едва след като са уредени условията за напускане, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Уреждаме миналото, преди да погледнем към бъдещето", заяви той на годишната конференция на посланиците на ЕС.

В понеделник започна третият кръг преговори между Съюза и Обединеното кралство, които според европейските институции трябва да се съсредоточат върху правата на европейските граждани във Великобритания след "Брекзит", границата между Ирландия и Северна Ирладия и финансовата страна на споразумението.

"Тряба да бъдем кристално ясни, че няма да започнем преговори за нови икономически и търговски взаимоотношения между Великобритания и Европейския съюз, преди тези въпроси да бъдат решени... Това е разводът между ЕС и Обединеното кралство. Не може да смесваме тези неща."

"Искам да бъде ясно, че прочетох с изключително внимание всички позиции на британското правителство и нито една от тях не е задоволителна, така че има много проблеми, които трябва да бъдат решени."

 

Турция е изцяло виновна за лошото състояние на присъединителните й преговори с ЕС и с действията си страната се отдръпва от Европа много бързо, заяви още Юнкер.

„Турция се отдръпва от Европа с гигантски стъпки“, каза той.

Юнкер смята, че турският президент Реджеп Ердоган се надява разговорите за присъединяване да бъдат прекратени от Европейския съюз, за да изглежда, сякаш отговорността е на ЕС, а не на Турция. Председателят на ЕК подчерта, че решението за окончателното преустановяване на опитите на Анкара за влизане в ЕС зависи изцяло от Ердоган.

Европейският съюз трябва да обмисли варианти за подобряване на отношенията с Русия, каза председателят на Европейската комисия.

"Трябва да помислим как да постигнем по-добри враимоотношения с Русия. Зависи както от Русия, така и от нас. Сигурността на Европа в следващите векове не може да бъде осигурена без Русия."

Той заяви, че ЕС трябва да намери по-подходяща риторика в отношенията си с Русия, но без да отхвърля ценностите и принципите на блока.

"Европа е 5.5 квадратни километра, а Русия е 17.5 (квадратни километра). Някакви въпроси?"