Свалянето на санкциите би било от полза както за Русия, така и за Германия, но за да се отменят ограничителните мерки, трябва да бъдат изпълнени редица условия и най-вече, когато Киев си възвърне контрола върху Донбас.

Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел по време на традиционната си годишна пресконференция, дадена днес за германски и акредитирани в Берлин чужди кореспонденти. Тя отговаря на въпроси в продължение на час и половина.

"Икономическите санкции ще бъдат свалени тогава, когато бъдат отстранени причините за налагането им. Те бяха въведени заради положението в Източна Украйна, в района на Донецк и Луганск, където Киев в момента е лишен от суверенитет върху собствената си територия", отговори Меркел на журналистически въпрос.

"Ако ни се удаде да изпълним Договореностите от Минск, тогава ще е налице възможност за сваляне на санкциите", заключи Меркел.

Канцлерката видимо бе в добро настроение.

Не беше подмината и темата за Турция. Канцлерката оправда изострения напоследък тон на нейното правителство спрямо Реджеп Ердоган. Турският президент не само ругае публично немски висши политици като фашисти и нацисти, а и открито зове имащите право на глас турци в Германия да не гласуват на общите избори през септември нито за десницата, нито за социалдемократите, либералите и зелените. Какво остава? Евроскептичната партия "Алтернатива за Германия".

"С голямо удоволствие бих поддържала по-добри отношения с Турция, но сме длъжни да съблюдаваме реалностите. В тази страна не се спазват принципите на правовата държава", заяви Меркел.

Тя не спести критика и към полското правителство също за погазване принципите на правовата държава:

"Това е сериозна тема, тъй като предпоставка за сътрудничество в рамките на Европейския съюз са принципите на правовата държава. Не можеш просто да мълчиш, да не проронваш и дума заради едното спокойствие."

По бежанската криза Меркел заяви, че Европа още не си е написала домашните. Проблемите били много и не било възможно една страна да ги реши сама.

На въпрос на журналист от "Шпигел" защо предизборната борба по повод парламентарните избори, насрочени за 24 септември, все още е вяла, Меркел, която се бори за четвърти канцлерски мандат, отговори:

"За мен предизборната борба изобщо не е скучна, обещавам ви, че ще е интересна."

Тя обаче поясни, че интересна предизборна битка за нея не са лични нападки на политическия противник. Подобно поведение не бивало да се използва като средство в напреварата за канцлерството.

Попитана дали наистина се стреми да спечели пореден канцлерски мандат, а след това да се откаже да управлява 4 години, каквито слухове се появиха, Меркел беше категорична:

"Боря се за 4-годишно доверие. По-добре е да повярвате на мен, отколкото на други."