Украинският посланик в София Микола Балтажи изрази възмущението си от разпънатото знаме на Донецката народна република (ДНР) по време на честването на 140-годишнина от боевете на Шипка. Кадър с флага беше разпространен от БНТ.

Дипломатът допълва, че е притеснен от "присъствието на знамето на терористичната и престъпна "ДНР" на Шипка". По думите му това е "поругаване на паметта на украинските войници и истинските опълченци, които донасят свобода на българската земя".

В позицията си, разпространена чрез профила на посолството във Фейсбук, Балтажи призова българските власти да разследват случая. 

 

До момента българската държава реагира с изявление на министърката на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева.

"Ние сме свободна държава, всеки има право на мнение. Много е неприятно точно на Шипченската епопея да се вее знаме на република, която никой не е признал и която е символ на това как се нарушават правните норми и как се застрашават мирът и сигурността в Европа", заяви тя пре Нова тв.