Почти половината от българските общини са в недобро финансово състояние. Това каза шефът на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова в Пловдив.

"Почти половината общини са в недобро финансово състояние. Това са по-малките общини, има и средни общини. Това се дължи и на недостатъчна компетентност. Малките общини нямат и икономика. Тук стигаме до темата трябва ли да има 264 общини (общините са 265 - б.р.), когато половината от тях не могат да се издържат", обясни Стоянова.

И допълни, че едни общини са финансово дисциплинирани, а други вечно харчат повече и разчитат държавата да им покрие разходите.

"Това е липса на справедливост", убедена е Стоянова.

Коментарът й бе в отговор на лидерката на БСП Корнелия Нинова, която разкритикува предложения от властта проект за промени в Закона за публичните финанси.

Според Стоянова лидерката на социалистите е изрекъл "поредната доза неистини".

"Явно госпожата продължава политиката си на остро противопоставяне. Явно това ще бъде акцентът на поведението на БСП и в следващия политически сезон", каза Стоянова.

И допълни, че промените в Закона за публичните финанси целят усъвършенстване на механизма за финансово оздравяване на общините.

"Финансовата дисциплина не е силата на БСП. С промените в закона се затяга тази дисциплина. Кметове докарват за някокло години общини до фалит", каза Стоянова.

И даде за пример Перник. Дупница, Сливен.

За пореден път Стоянова изтъкна, че към момента има финансов излишък, държавата е в добро финансово здраве, а това се отразява на цената на кредите. Тя поясни, че това е резултат от последователни и целенасочени усилия на приходните агенции и Министерството на финансите. Стоянова отрече казаното от Нинова, че ГЕРБ делят общините по политически признак. Тя обясни, че правителството отпуска пари предимно на малки и средни общини, в райони със слабо развита икономика, където няма собствен ресурс.

"По времето на Орешарски БСП и ДПС раздадоха 500 млн. лв. на общини, изключително и само на управляващите. Без критерии. Ето за това плаче г-жа Нинова", каза още Стоянова.