Седмият сезон на фентъзи драмата „Игра на тронове“ завърши и въпросът, който изгаря мозъците на феновете (не е „Кой уби Лора Палмър“), гласи: Кой е законният наследник на Железния трон?

Светът на Вестерос може да е измислен, но произходът му далеч не е само във въображението.

„Британското Средновековие има огромно влияние върху тази история“, каза веднъж Джордж Р. Р. Мартин, автор на книгите, вдъхновили сериала. Така че най-добрият начин да определим законния господар на Седемте кралства е като използваме правилата за наследяване, прилагани в Британската монархия.

От Би Би Си са съставили списък на претендентите за заветния Железен трон (седалището на монархията в Седемте кралства) и са поканили коментатора по монархическите въпроси Ричард Фицуилямс и професорите по средновековна история Сара Певърли и д-р Гордън Маккелви да претеглят шансовете на всеки кандидат.

Внимание!!! Следват разкрития от сюжета на последния излъчен сезон.

Кандидат 1: Церсей Ланистър

Родена и отгледана във Вестерос, Церсей е предана майка, омъжена в кралски род. Нейният починал съпруг е свалил от престола с кървав бунт управляващата династия Таргариен. Децата й са плод на кръвосмесителна връзка с брат й Джайм (и двамата й синове стават млади крале). Докато планира смъртта на съперниците си, Церсей изгубва три деца, но се възкачва на трона.

Ричард Фицуилиямс: Във Великобритания наследникът се определя по произход и парламентарен статут. Приемствеността се определя и от последователността, в която са родени членовете на кралското семейство.

Церсей се обявила за кралица без никаква легитимност. Нейните претенции се основават на две неща: тя е вдовицата на краля Робърт Баратион и майката на двама мъртви крале. Церсей прилича на злодейката Маргарет Анжуйска, кралица вследствие на брака си със слабия крал Хенри VI. Маргарет също е била безмилостна и силно влиятелна.

Сара Певърли: Наследяването на Седемте кралства се основава на реални средновековни закони, често податливи на противоречиви тълкувания. Общо казано, законът за правото на първородния син изглежда урежда спора за Железния трон, който може да бъде наследен от жена само в случай, че няма мъжки наследник. Или докато младият крал навърши пълнолетие, в каквато ситуация Церсей управляваше известно време. Но настоящите ѝ претенции се основават единствено на силата, която притежава.

Гордън Маккелви: В историята е имало много непопулярни кралици с голямо влияние и сила. Церсей е точно като тях. Но не се сещам за нито един исторически пример, в който крал (без деца) умира и короната се наследява от майка му. Никой в Средновековна Англия не си е присвоявал властта така драматично, както го направи Церсей.

Кандидат 2: Денерис Таргариен

Пътуването на драконовата кралица е впечатляващо. В началото тя е плахата дъщеря на Ерис Таргариен, Лудия крал, свален от Робърт Баратеон, а сега е могъщ владетел със силна армия и дракони. Нейната амбиция й е спечелила лоялността на много помощници и съюзници. Тя се бори срещу робството и се стреми към Железния трон, където планира да сложи край на порочния кръг на политиката на властта. Като всеки монарх, Денерис не страда от недостиг на титли. „Майката на дракони“, „Родената в буря“, „Халееси на конния народ“  са само три от тях. Ще успее ли да отмъсти от името на семейството си?

Ричард Фицуилиямс: Таргариените са били законни владетели на Вестерос преди династията им да бъде свалена. В това отношение претенциите на Денерис със сигурност са валидни – и това, че е била в изгнание не променя нищо. В продължение на векове монархията е облагодетелствала предимството на мъжете над жените. През 2015 г. влезе в сила един закон, наречен „Наследяване на короната“, според който най-голямото живо дете на монарха получава короната независимо от пола си. Това би било добра новина за Денерис, ако не беше фактът, че нейният починал по-голям брат има законен син.

Денерис има подкрепата на своите деца – драконите. Драконът в Обединеното кралство стои върху знамето на Уелс, използвано за първи път от Хенри Тюдор през 1485 г., в битката при Босуорт, която с поражението над Ричард III слага край на Войната на розите.

Сара Певърли: Всеки дом, който преди това е управлявал, може да заяви претенция към Железния трон. Проблемът във Вестерос обаче е, че никой не спазва предварително определени закони. Предшественикът на Денерис, Егон I, е бил завоевател. На свой ред потомците му са свалени по време на бунт, организиран от Робърт Баратеон. Ако приложим тези прецеденти, всеки, който може да завладее земи и да ги задържи, има право да ги управлява.

В случая на Денерис тя има законна претенция. Има също армия, дракони и обичта на онези, които е освободила. Тази комбинация й дава по-висша претенция спрямо останалите, тъй като се бори по-скоро за интересите на народа, отколкото заради собствените си амбиции.

Гордън Маккелви: Тя е последната Таргариен, или поне си мисли, че е. Това означава, че възстановяването на рода ѝ е вариант, макар и не непременно популярен. Важно е всеки монарх да бъде популярен с благородството си, тъй като короната трябва да има хора, готови да се бият за нея във време на война.

Ненавистта на лорд Рандил Тарли към Денерис като чуждестранен нашественик е чувство, споделяно от мнозина в британската история.

Кандидат 3: Джон Сняг

Като изтъкнат лидер на Севера, Джон Сняг е изминал дълъг път от времето, когато беше изгнаник и незаконно дете на Нед Старк. Днес той вече не е копеле, а син на Регар Таргариен (брат на Денерис), законен наследник на Железния трон. Принцът е имал законен брак с майката на Джон Лиана Старк в тайна церемония. (Бел. ред. – но самият той още не знае това.)

Кръвта на два от най-могъщите родове на Вестерос дава една от най-силните претенции към трона. Но дали монархията би подкрепила това откровение?

Ричард Фицуилямс: След като Регар е бил негов баща, Джон очевидно има най-сериозната претенция за трона. Той има по-голямо право над него от Денерис.

Сара Певърли: Дали Джон може да бъде наричан „законният наследник“ не е толкова ясно, колкото звучи. Таргариените са династия, управлявала по правото на завоеванието. Същото са направили и Баратеоните. Докато Денерис вярва, че тя е единственият жив наследник на рода Таргариен, любопитно е как ще реагира на истината за произхода на Джон. Но е напълно възможно да последва традиционното право на първородния син и да го подкрепи.

Гордън Маккелви: След като Джон е законен син на Регар, това го поставя втори след баща му в правото над короната. И след като баща му е загинал, трябва да приемем Джон за наследник.

Кандидат 4: Джендри Баратеон

Може ли последният оцелял син на Робърт Баратеон да се мери с останалите в този списък? Младият Джендри се появи като копелето на последния крал на Вестерос. Заради кръвта на Баратеон във вените му, феновете се чудят дали симпатичният ковач може да върне славата на един от големите родове на Вестерос. Но има ли той това право?

Ричард Фицуилямс: В сравнение с останалите в списъка, Джендри няма големи шансове. Но понякога се случва и неочакваното: Уилям Завоевателя е копеле, но завзема трона със сила в битката при Хейстингс през 1066 г. Побеждава крал Харолд и става крал на Англия.

Сара Певърли: Джендри е роден извънбрачно и това прави претенциите му по-слаби от тези на Денерис (бел. ред. – и както стана ясно, и на Джон). Според средновековното правило, копелетата не могат да наследяват, особено ако съществуват законни наследници.

Гордън Маккелви: Джендри е чудесен герой, но според закона няма шансове да получи короната. В Англия да си копеле винаги е било проблем, така че е малко вероятно Джендри да се пребори срещу кандидат с „чиста кръв“ - Денерис или Джон. Крал Хенри I е имал 24 копелета. Някои кралски копелета са станали богати и влиятелни. Може би това е съдбата на Джендри?

Площад Славейков.