В началото на новата сесия на Народното събрание ще бъде внесен законопроект, който ще забрани приватизацията на държавни дружества. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на бТВ тази сутрин. Поводът да сподели плановете за забрана на приватизацията бе ситуацията с оръжения завод "Дунарит", който държавата иска да си върне като го купи.

По думите му няма как одържавяването да е с цел продажба след това - първо защото приватицатията ще бъде забранена, второ - защото заводът бил важен за държавата и трето - защото работниците настояли дружеството да влезе в забранителен списък за приватизация, ако бъде придобит от държавата.

Министър Караниколов съобщи за идеята за край на приватизацията още при назначаването си през май. Тогава от ГЕРБ обясниха, че не става дума точно за забрана, а само за спиране на продажбите на обособени части (като случая с Дипломатическия клуб "Бояна" - б.р.) и миноритарни държавни дялове. Днес министърът на икономиката, който официално е номинация на "Атака" във властта, отново заговори за краен вариант, който ще бъде внесен и няколко пъти повтори, че не е вярно, че държавата е лош стопанин, както се говорело в периода 1997-2001 г.

Караниколов обяви три причини, поради които държавата трябва да придобире "Дунарит" - заводът няма легитимен собственик, няма как да бъдат сменени управителите на дружеството, а те самите имат обвинения и това значи, че ще бъдат отнет лиценза, както и ангажиментът към работниците - да не останат без работа.

Министърът потвърди, че заводът е имал 24 млн. лева печалба за миналата година, но и 67 млн. лева кредити, които станали изискуеми. Държавата изкупила тези кредити, за да гарантира, че няма да тръгнат процедури от кредитори, които да поискат например несъстоятелност. 

"Дунарит" бе сред дружествата, свързани с Цветан Василев и КТБ.

Министърът не каза с какви обвинения са управителите на завода. Едно от нещата, с които може да се избегне отнемането на лиценза било да се назначи търговски представител на дружеството. До момента управителите не са казали дали биха го направили, заяви Караниколов.

"Там работят 1300 човека. От спирането на работата мултиплицираният ефект ще засегне 5000 души. Военно-промишленият комплекс е стратегически, тези дружества са с особен статут. Тези дружества ще бъдат засегнати от евентуален фалит или загубване на пазара от "Дунарит", обясни Караниколов.

Той подчерта неколкократно, че одържавяването на дружеството не е национализация - при национализация има само два субекта, докато сега "Дунарит" ще бъде предложен на публичен търг, на който може да се включи всеки - и ще го получи този, който предложи най-високата цена, на пазарен принцип.

"Всеки може да се яви, не можем да спрем явяването на някой друг. Не вярвам, че някой ще се пребори с ресурса на държавата", заяви министърът, попитан възможно ли е друг да купи завода.

Караниколов даде и два примера как държавата се е справила добре като управител на подобни дружества.

"Преди година държавата придоби "Авионамс". Там вече се получават заплати, работниците работят и се изпълняват договори към НАТО. Така че тезата, че държавата е лош стопанин вече не е реална. Може да проверите, в "Авионамс" директорът от времето на Цветан Василев продължава да работи", заяви той. "Във ВМЗ-Сопот поради много добрата работа миналата година пък увеличихме фонд заплати с 10%"

Той каза, че е обещал на работниците от "Дунарит", че държавата ще направи всичко възможно дружеството не просто да работи, а да работи по-добре.

Караниколов подчерта, че е ключово заводът да си запази лиценза:

"Вакуум няма да остане, за един ден да няма лиценз, конкурентите ще влязат на пазара."