Еврокомисарката ни по дигитална икономика Мария Габриел започва битка срещу фалшивите новини, съобщи EuObserver. Габриел е заявила пред журналисти във вторник в Брюксел, че първата стъпка е да се направи проучване сред гражданите на ЕС и компаниите как трябва да се работи срещу фалшивите новини. Тя ще предложи да започне публична дискусия по темата, а паралелно с това подготвя създаването на специализирана експертна група, която да работи по проблема и да я съветва.

"Много е важно да работим всички заедно - експерти и анализатори, медии и институции. Следващите два-три месеца са изключително важни и ключови", заявява Габриел, цитирана от изданието. 

Планът на Габриел е през есента да започне да работи експертната група и това да е една от първите инициативи на новата еврокомисарка. По думите й публичната дискусия и експертите могат да очертаят проблемите по начин, по който да се стигне до предложения за законодателство в сферата на превенцията на фалшивите новини. 

"За мен е изключително важно да установим кои са най-добрите практики, да установим ясен механизъм за координация и какво можем да направим по въпроса като Европейски съюз - каква е добавената стойност, която съюзът може да допринесе в борбата с фалшивите новини", казва още Габриел.

По думите на еврокомисарката по дигитална икономика "трябва да е ясно, че онлайн платформите имат отговорности" - тоест, че мрежи като фейсбук и туитър трябва да работят активно за мониторинг на съдържанието, което се разпространява от потребителите. 

Мария Габриел зае поста еврокомисар през юли. Тя бе предложена за нов български еврокомисар от кабинета "Борисов 3", след като в началото на 2017 г. вицепрезидентката на Еврокомисията и български еврокомисар Кристалина Георгиева напусна поста, за да стане изпълнителен директор на Световната банка.