В откъснато от света място в Аляска, на близо 240 км от Феърбанкс, се намира последният щит на САЩ срещу междуконтинентални балистични ракети. Скрити под земята, 38 ракети чакат в готовност да свалят всяка заплаха, която не е неутрализирана от островните американски бази, разказва Си Ен Ен. Заради засилващото се напрежение между страната и Северна Корея, до края на годината още шест ракети ще бъдат разположени в "Форт Грийли".

Комплексът за противоракетна отбрана разполага с технология, която позволява прихващане на приближаваща ракета и унищожаването й във въздуха - единствената такава, разположена на континента.

"Тренираме да уцелваме куршум с куршум и да го унищожаваме, така че той да не унищожи нас", разказва лейтенант Орландо Ортега, командир а 49-ти противоракетен батальон. "Северна Корея става все по-агресивна в своите тестове и риториката си... Имаме лидер на чужда страна, който казва: "Ще построя ракета и ще убия вашите граждани с нея."

Снимка: Алберто Моя, Си Ен Ен

Според информацията на американската Агенцията за противоракетна отбрана от 18 проведени теста, войниците в базата са прихванали целта 10 пъти. 

"Това, че сме имали няколко провала, не значи, че не се учим", казва Сенатор Дан Съливан от Аляска.

Съливан вярва, че базата е най-добрата възможност за защита на американските граждани, ако потенциална заплаха не бъде унищожена от морските бази на САЩ. Той е внесъл предложение в Конгреса за увеличаване на ракетите до 72, а на прихващачите до 100, както и организиране на повече тестове и тренировки, за да се подобри защитата. Той признава, че успеваемостта за противоракетната програма е 60%, но изтъква, че се повишава с всеки тест.

Програмата е струвала на американските данъкоплатци 40 милиарда долара досега, а ако предложенията на Съливан бъдат одобрни, цената ще нарасне още. Скъпа, но необходима защита от непредвидимото поведение на Ким Чен Ун, казва той.

Заради острите реплики между САЩ и Северна Корея тренировките се увеличават, разказват войниците в базата пред Си Ен Ен. Те знаят, че са последната защитна линия и ако има опасност, нямат право на грешки.

Снимка: Алберто Моя, Си Ен Ен