Вечерята да чака пред дома ви, доставена от безпилотен автомобил? Гигантът Ford и веригата Domino’s започват тестове до дни в град Ан Арбър, щата Мичиган.

Целта на експеримента е да се провери реакцията на клиентите на иновацията, а не да се изпробват колите без шофьор.

Ръсел Уейнър, директор на американския клон на Domino's, базиран в покрайнините на Ан Арбър, казва, че компанията иска да гарантира "ясна и проста" доставка за клиентите:

"Искаме да разберем какво мислят хората за този вид доставки. Основният проблем са последните 15 метра от доставката. Интересува ни как ще реагират клиентите на необходимостта да излязат от дома си, за да вземат храната."

Въпреки че клиентите, които участват в експеримента, нама да се срещат с никого, десетки хора стоят зад всяка доставка. Ескперименталният безпилотен автомобил на Ford все пак ще бъде управляван от инженер, който да гарантира безопасността. 

Клиентите ще следят поръчката си чрез приложение и ще използват код, получен като съобщение, за да отворят фурната. Това ще гарантира, че пицата е все още топла. Цялата процедура ще бъде проследена от специалисти, които ще изследват реакциите на хората.

"Окриваме нови бизнес възможности за безпилотните автомобили, които осигуряват лесно придвижване на хора и стоки, и се радваме, че Domino's се присъединиха към нас в този важен етап на разработката", заяви Шериф Маракби от Ford.

Компанията планира да започне масово производство на безпилотни автомобили през 2021 г.

През последните години и други компании правят опити да използват безпилотни превозни средства за доставки на стоки. Domino's имат опит с използването на дронове. През юни пък британският онлайн супермаркет Ocado представи прототип на безпилотен ван, който ще се използва за доставки на къси разстояния.