“Абсолютното издевателско равнодушие на севернокорейския сатрап Ким към заканите и ругатните на Доналд Тръмп, както и беззъбата резолюция на ООН за пореден път показват, че единственият истински враг, който е в състояние да го обуздае, е самият той”, пише Виторио  Дзукони в италианския в. “Република”.

Изстрелвайки балистична ракета, която прелетя в небето на Хокайдо, най-големия остров в Северна Япония, Ким Чен Ун пое риск, който дори не осъзна, пише авторът.

“Ако този заряд със съмнителна надеждност, каквито са всички от севернокарийския арсенал, би аварирал по време на полета, подобно на ракетата “Скъд” на Саддам Хюсеин, а отломки биха поразили и избили жители на Хокайдо, това би могло да е повод за ответни военни действия”, посочва Дзукони.

В конкретния случай с жертви, случайни или преднамерени, режимът в Пхенян рискува ответна мярка от страна на САЩ и съюзниците им Япония и Южна Корея.

“Червената линия, която не бива да пресича, което е известно и на самия Ким, ако не желае самоубийство – това е агресия, пряка или случайна”, посочва авторът.

Той напомня, че наскоро по полуофициални канали Пекин е уведомил Вашингтон, че за Китай е неприемлива каквато и да е превантивна атака и че единственият начин е да се оказва икономически и дипломатически натиск.

“Горещ конфликт, в който сега е заложена опасност от ядрен сблъсък в Източна Азия, зависи от инстинкта на самите неуравновесени участници в тази драма”, пише Дзукони, но изразява и надежда, че “нито една ракета, изстреляна за развлечение на дребния деспот, няма да падне погрешка или дефект върху някой град”.