Нов начин за определяне на такса "Смет" за фирмите и гражданите ще обсъди следващата седмица ГЕРБ в рамките на Закона за местните данъци и такси, обяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. 

"Основното правило е, че замърсителят трябва да поеме основната тежест. Трябва да се съобразяваме със справедливостта - в момента бизнесът поема основната тежест, без да генерира битов отпадък, а от друга страна трябва да се търси социална поносимост, за да може обикновеният човек да я плати и да няма срив в приходите на общината", отбеляза Стоянова. 

В правителствения проект, одобрен от работодателите и синдикатите, се предвижда таксата да се определя според количеството отпадъци. Промените предвиждат тя да се плаща за три услуги - събиране и транспортиране на битовите отпадъци, третирането им и поддържане на чистотата на територията за обществено ползване в населени места.

Новият политически сезон ще започне с усъвършенстване на данъчните закони, но без промени на ставките.

„Към края на юли приходите в хазната са повече от заложените с над 6%. За второто тримесечие ръстът на Брутния вътрешен продукт е 3.6%. Ръстът през второто тримесечие спрямо първото е 0.9%, като очаквам той да се запази до края на 2017 г.“, изтъкна Стоянова. 

Тя допълни, че още от догодина учителските заплати ще бъдат увеличени с 20-25%, а за три години те ще бъдат удвоени.