Асоциацията на европейските журналисти в България изрази възмущение от поредната проява на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. В отговор на въпрос на "Дневник" за преместването на църква в двора на музея и дали това няма да доведе до унищожаване на паметници, Димитров казва:

"Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници."

АЕЖ-България определя това като "крайно непристойно държание".

"Подобно отношение не би правило чест на никого, но още по-сериозно е, когато става дума за ръководител на държавна институция в професионалните му отношения с медиите. Работата на журналистите е да задават въпроси, а на овластените – да отговарят на тях", се казва в позицията.

АЕЖ-България припомня, че усещането за недосегаемост у Божидар Димитров си има обяснение, защото той от 16 години е на този пост:

"И тъй като нашата асоциация е съставена от журналисти и за нас е естествено да задаваме въпроси, се обръщаме към Министерството на културата, принципал на Националния исторически музей, със следното питане: „Какво се случи с конкурса за директор на НИМ? Припомняме, че такъв конкурс беше обявен в началото на годината, а срокът за подаване на кандидатури изтече на 22 март. Защо пет месеца по-късно конкурсът не е приключил и не се споменава нищо на тази тема?"

 

Предлагаме ви пълния текст на позицията без редакторска намеса:

Асоциацията на европейските журналисти – България е възмутена от отношението на директора на Националния исторически музей, проф. Божидар Димитров към журналистката от Дневник Ана Благова. 
Според публикация в медията, Димитров си е позволил крайно непристойно държание спрямо Благова, в отговор на зададен от нея въпрос. Подобно отношение не би правило чест на никого, но още по-сериозно е, когато става дума за ръководител на държавна институция в професионалните му отношения с медиите. Работата на журналистите е да задават въпроси, а на овластените – да отговарят на тях. Въпросът на Благова е напълно професионален и отговаря на обществения интерес – опазване на културното наследство. Да се обижда журналистът е равносилно на обида към цялото общество и освен за безпардонност, говори и за усещане за недосегаемост.

Това усещане у Димитров, който от 16 години е несменяем на поста, очевидно има своите мотиви. И тъй като нашата асоциация е съставена от журналисти и за нас е естествено да задаваме въпроси, се обръщаме към Министерството на културата, принципал на Националния исторически музей, със следното питане: „Какво се случи с конкурса за директор на НИМ? Припомняме, че такъв конкурс беше обявен в началото на годината, а срокът за подаване на кандидатури изтече на 22 март. Защо пет месеца по-късно конкурсът не е приключил и не се споменава нищо на тази тема?

Надяваме се на извинение от проф. Божидар Димитров лично към Благова, към читателите на Дневник и към всички данъкоплатци, които му плащат заплатата. Очакваме и отговор от Министерството на културата. В интерес на всички е никой да не се смята за недосегаем и да не си позволява подобна арогантност с журналисти.