Посолството на САЩ в Русия вече уволни 600 руснаци на работа в мисиите в Русия, но намали броя на американците с едва 100, съобщава Нюз.ру.

Съкращаването е в отговор на поисканото от президента Владимир Путин на 31 юли намаляване на дипломатическия персонал в американското посолство в Москва и генералните консулства на САЩ в Санк Петербург, Екатеринбург и Владивосток със 755 души. Това означава, че остават да бъдат уволнени само още 55 души.

Путин въведе санкциите в отговор на приетите от Конгреса на САЩ нови наказателни икономически ограничения срещу Русия. Той обяви, че до 1 септември в дипломатическите мисии на Щатите трябва да останат на работа точно 455 души. Колкото са и руските служители в мисиите на Русия в САЩ.

Според информиран източник на изданието, в американското консулство в Екатеринбург са съкратили почти 60% от служителите, наети от Русия. 

"Съкращенията продължават. До 1 септември, посолството планира да изпълни поръчката на руските власти - най-малко две трети от служителите ще бъдат съкратените в Москва", заявява представител на Щатите, цитиран от Нюз.ру.

На уволнените руснаците ще бъде платена "много щедра" компенсация, а служители, които са работили в посолството в продължение на повече от 15 години, ще могат да подадат заявления за получаване на зелена карта.

Намаляването на американската дипломатическа мисия ще засегне най-вече културните проекти. Защото от работещите в тази сфера най-малко две трети са съкратени.

В резултат на намаляване на персонала от 23 август до 1 септември е прекратено издаването на визи за руснаците. Получаването им ще бъде възобновено от 1 септември, но само от посолството в Москва, а в консулствата в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток тази услуга няма да се предлага. Това означава, че всеки, който иска да посети Щатите ще трябва да дойде до столицата, независимо в кой край на Русия живее.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в средата на август, че Вашингтон ще предприеме съответни мерки. Ще отговорим на 1 септември, посочи той.