По време на сегашната си визита във Вашингтон и Ню Йорк германският външен министър настоя САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Германия, разположени след края на Втората световна война.

“Естествено съм убеден, че е важно най-сетне отново да разговаряме за контрол над въоръженията и разоръжаване”, заявява Габриел в Ню Йорк пред журналист от немската новинарска агенция ДПА.

Темата се отнасяла предимно за Европа, а така също и за Германия.

На въпрос подкрепя ли така предложението на кандидата за канцлер на изборите през септември Мартин Шулц САЩ да изтеглят ядрения си потенциал от ФРГ, Габриел отговаря:

“Смятам, че казаното от Мартин Шулц е по посока, че в крайна сметка ядрените оръжия трябва да бъдат премахнати от нашата държава и това е правилно.”

По непотвърдени данни 20 американски ядрени оръжия се намират във ВВС базата “Флигерхорст” на Бундесвера (германската войска).

По време на предизборен митинг през миналата седмица в град Трир Шулц заяви: "Като канцлер на Федерална република Германия ще настоявам от страната да бъдат изтеглени ядрените оръжия."

По време на сегашното си трето посещение в САЩ, след като в началото на годината стана външен министър, Зигмар Габриел разговаря вчера във Вашингтон с американския си колега Рекс Тилърсън. Късно снощи се срещна в резиденция близо до Ню Йорк с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Според осведомени основна тема на разговора с 94-годишния Кисинджър е била опасността от ядреното въоръжаване.

Преди да отлети за Германия, Габриел е предупредил за опасност от нова ядрена сипрала, предаде ДПА. Същевременно министърът споделил, че САЩ подозирали Русия в погазване на сключения преди 30 години международен договор за забрана и унищожаване на ядрени ракети със среден обсег на действие. Дори Русия да отричала, вече започвали дебати как Западът трябва да реагира.

"Това бързо довежда до въпроса дали е наложително да развиваме нови ядрени стратегии в Европа. Тази опасност съществува, поне аз я съзирам", цитиран е от ДПА дипломат номер 1 на Берлин Зигмар Габриел.