Министерство на културата се разграничи от обидни изказвания на шефа на НИМ Божидар Димитров към журналисти. Това се казва в позиция на пресцентъра на ведомството. В отговор на въпрос на "Дневник" за преместването на църква в двора на музея и дали това няма да доведе до унищожаване на паметници, Димитров казва:

"Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници."

От министерството изтъкват, че не подкрепят подобно поведение от страна на представители на системата. И допълват, че скоро ще се проведе конкурс за директор на НИМ

Ето пълния текст на позицията:

"Във връзка с изказванията на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, който в разговор с репортер от "Дневник" отправя обидни и уронващи престижа на институцията квалификации към журналисти,  Министерството на културата заявява, че не застава зад подобно поведение от страна на представители от системата. 

По повод големия обществен интерес към конкурса за директор на Националния исторически музей Ви информираме, че:

Със Заповед на министъра на културата през месец февруари 2017 г. бе обявен конкурс за длъжността "Директор" на Националния исторически музей (НИМ). В периода от 22.02 до 22.03 тази година всички желаещи можеха да подават документи за участие в конкурса. Съгласно разгледаните документи до конкурса за директор на НИМ са допуснати двама кандидати. Данните са публикувани на интернет страницата на Министерството на културата и кандидатите са уведомени по съответния ред. Към момента e в процес на сформиране комисия за провеждане на конкурса. Очаква се той да се проведе през м. септември".

 ПРЕСЦЕНТЪР НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА