Няма да оставим действията на Путин в Украйна безнаказани, заявява в интервю за списание "Поан" френският президент Еманюел Макрон. Държавният глава прави нещо като изповед за цялата си вътрешна и външна политика в огромно интервю за бъдещите си стъпки като лидер на Франция.

"За Украйна ние имаме огромни различия с Владимир Путин. Имам едно наум за това. Франция няма да го остави да се измъкне безнаказано", категорично заявява Еманюел Макрон.

И допълва, че в разговорите си с хората и със световните лидери говори "директно с всички - много честно и приятелски".

Франция и Германия се опитват в рамките на т.нар. Нормандски формат - Меркел, Макрон, Путин и Порошенко, да постигнат съгласие по въпросите в Донбас. Както и прекратяване на огъня в източните части на Украйна. Въпреки подписаното през 2015 година споразумение в Минск досега почти нищо не е изпълнено от него. Продължават и престрелките в Донбас, който е под контрола на проруските сепаратисти, подкрепяни финансово и военно от Москва.

Прави впечатлание, че вече и Меркел, и Макрон не говорят за анексията на Крим и не обвързват падането на санкциите срещу Москва с агресивното заграбване на полуострова.

Войната в Украйна вече взе над 10 000 жертви. Но конфликтът, довел до санкциите срещу Русия, остана извън фокуса на международната общност и "потъна в забвение" след разгарянето на войната в Сирия, както и след растящото напрежение в Азия, създавано от ракетните изпитания на диктатора Ким Чен Ун. 

Макрон и Путин в дореца "Версай" през май т.г.

През май т.г. Макрон прие Путин с "императорски" почести в двореца "Версай" край Париж. Тогава и двете страни изразиха желание "проблемите да бъдат разрешавани и да се върви напред в търсенето на изход, включително за Сирия и Украйна".