Тази вечер от 21:45 часа на стадион "Васил Левски" националният отбор по футбол излиза срещу Швеция в световна квалификация за Мондиал 2018 в Русия.

Българският тим има само илюзорни шансове за класиране и играе "мач за мач", както се изрази селекционерът Петър Хубчев, а целта е да се изгради силен отбор за следващите пресявки - за Евро 2020.

Тимът на Швеция е сред най-неудобните за "лъвовете" - 50 години нямаме пълен успех над "трите корони" в официален мач. В периода сме побеждавали световни сили като Германия, Франция, Италия, Холандия и т.н., но не и скандинавците.

Вчера и двата щаба дадоха пресконференции. Гостите тренираха по обяд на стадион "Васил Левски", а "трикольорите" се готвят в новата база на БФС до резиденция "Бояна".

"Като цяло бих определил Швеция като много силен отбор - каза Петър Хубчев. - Познаваме съперника добре и не смятам, че може да открием нещо ново. Шведите имат един стил на игра от доста години. Надявам се, че в сравнение с първата среща този мач ще бъде по-различен и ще покажем различно поведение на терена. Поне за това се готвим и опитваме да предадем на играчите. Целите за мен са такива, каквито бяха и преди загубата от Беларус. Ние трябва да изградим един солиден отбор. Тези момчета, които ще останат и ще дойдат в бъдеще, трябва да знаят през годините какво е изживял този отбор и какви успехи е имал. Трябва да ги убедим, защото те имат качествата да бъдат един наистина добър отбор. Загубата от Беларус не променя нищо, защото всеки мач го гледаме отделно. На мен не ми беше поставена задачата да се класираме на всяка цена, но ние наистина трябва да направим един много силен и сериозен отбор."

"Твърдо съм убеден, че с лозунги и призиви няма да върнем хората на стадиона, а само с поведение, което подобава на националния отбор на България. Не трябва да се сърдим, когато хората ни критикуват - така Хубчев отговори на въпрос на шведски журналист, че стадионът ще е наполовина празен. - Казах няколко пъти, че искам да видя по-добър колектив на терена. Трябват повече агресия и себераздаване от страна на футболистите. Постарахме се да ги убедим в това. Смятам, че те го приемат, остава ни само да го покажем и на терена." 

Хубчев нарече "измислица" появилите се информации, че е договорил с Борислав Михайлов нов договор - до края на евроквалификациите през 2020 г.

На въпрос кой ще бъде капитан в отсъствието на неповикания Светослав Дяков, той отвърна следното:

"За мен не е толкова важно кой ще носи капитанската лента. Той трябва да бъде лидер, защото това е една от функциите на капитана. Трябва да поведе отбора в тази футболна битка. Ако играе Ивелин Попов, той ще бъде капитан, но имам много забележки към него.”

Самият Попов седеше до Хубчев и обяви, че приема критиките на селекционера.

"Критиките си остават между нас с треньора. Най-важното е обаче да си вземем бележки от тях. Мачът за нас ще бъде по-различен. Играем вкъщи, а тук сме много сериозен и опасен отбор. Надявам се, че ще успеем да го покажем - заяви футболистът на "Спартак" (Москва). - Разбира се, че за нас ще бъде по-добре да играем пред пълни трибуни, защото така е по-трудно и за съперника. Най-важното е, както каза треньорът, с повече работа и победи да се постараем да върнем публиката." 

Относно изказването на капитана на Швеция Андреас Гранквист, че Ивелин Попов е много опасен и може да създаде проблеми на скандинавците, един от най-опитните ни футболисти заяви:

„Тези хвалби не ме ласкаят. С него просто се познаваме от години, защото и той играе в Русия. Изправяли сме се един срещу друг много пъти и познаваме много добре качествата си. Надявам се все пак да успеем да прекъснем негативната серия срещу Швеция."