Днес изтича 10-дневният срок за преглед на активите и пасивите на банковата група КТБ – самата КТБ и дъщерната „Креди Агрикол България“, съобщи БНБ. Централната банка е възложила на три одиторски фирми да изготвят доклади за двете банки – това са „Делойт Одит“, „Ърнст и Янг“ и „Афа“. До края на днешния ден квесторите трябва да получат докладите, а те да ги внесат в БНБ.

„Резултатите ще бъдат публично оповестени до края на тази седмица", се казва в съобщение на централната банка.

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов зададе публично въпроса откъде ще дойдат парите за „запушването на дупката в КТБ“.

Искам да знам с какви пари и откъде ще запушат дупката там в тази банка и ако не се актуализира бюджетът, как ще стане. Най-елементарни неща", каза Борисов

Това даде основание на бившия премиер да призове БСП и ДПС да актуализират бюджета с „няколко милиарда“.

Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков също поиска актуализация на бюджета и продължи атаката си срещу Цветан Василев, с когото доскоро бяха видимо от един отбор. Новият политик цитира информация, достигнала до него в Брюксел, че „лошите кредити на банката ще надвишат няколко пъти капитала на основния й акционер“. Това означавало, че на 21 юли държавата трябва да има готовност да подкрепи нормалните вложители в КТБ.

"Г-н Искров, имате ли готовност и сезирахте ли вече българската прокуратура за източените пари на български народ, за да се потърси отговорност и евентуална възвращаемост от виновните акционери в КТБ? Предадохте ли своевременна информация на другите акционери в банката – визирам Оманския фонд?", пита Бареков в открито писмо до БНБ.