Нямах намерение да коментирам темата с черно-белите учебници. Но няколко души ме тагнаха в постовете си. И се чувствам длъжен. Ето моите точки:

1. Издателство "Просвета" спешно се нуждае от добър ПР консултант. И спешно се нуждае да започне да му слуша съветите на този консултант.

2. Новината е качена на сайта на издателство "Просвета" на 23 юни.

3. Защо и как избухна на 30 август е загадка. Но и това ще се разбере.

4. Самата новина е написана безобразно, ужасно и има потенциал да възпали масовата аудитория.

5. Очевидно никой в издателство "Просвета" не е помислил как да се обясни и разкаже темата. И как хората да разберат правилно, че просто имат възможност за ИЗБОР.

6. Учебниците от първи до седми клас са безплатни. И еднакви. Ужас, според мен.

7. Само в учебниците за осми клас има различен ИЗБОР.

8. Хора, става дума за ИЗБОР. Имате различен ИЗБОР. Може да си купите едните, а може да си купите другите. Може да си купите и двата вида. Или може да свалите pdf файла и да разпечатвате на принтер. ИЗБОР.

9. Министерството на образованието само е одобрило, че издателството може да отпечата и този вид учебници. За да има ИЗБОР. И правилно е направило.

10. Никой нищо не ви задължава. Сами може да ИЗБИРАТЕ. Като например да купите пет комплекта учебници, които след 10 месеца ще изхвърлите.

11. Като стане дума за деца, голяма част от хората спират да мислят рационално. А после се чудят защо децата стават странни, като пораснат.

12. Учудващо е как изведнъж хората поискаха всички деца да са еднакви. Нали бягахме от „уравниловката“? Залповете на "Аврора" още кънтят, а? Имате ИЗБОР!

13. Ами ако МОН реши да направи промяна и да се учи с таблети и лаптопи? Пак ли ще има недоволни, защото едни ще са с последен писък на технологията, а други с по-стар модел? И ще се иска да се спре реформата и всички да си учат по хартиени учебници, за да няма разлика? Става дума за ИЗБОР.

14. Тезата, че децата ще се потискат заради черно-белите учебници, е смешна на фона на дрехи, смартфони, часовници, бижута, алкохол, презервативи, чокъри и т.н. Не знаете какво е чокър? Е, питайте петокласничките.

15. Май сами не осъзнаваме колко все още комунизмът ни дрънчи в главите. Май не е важно какво ще се преподава, не е важно какви книги ще се четат, не е важно дали детето ще стане човек. Но ни е важно дали няма да се различава от детето на комшията. Сериозно ли това е важното?

16. Ами ако наистина се различавате? Да, комшията има милиони, вие нямате. Какво трябва да направи той? Да си облече детето в евтини дрехи, за да не се потискате? Или вие да обличате вашето в "Долче и Габана", за да е еднакво?

17. Идеята, че това било като с жълти звезди или друго дамгосване, е смешна. Никой никого не кара да прави нещо насила. Имате ИЗБОР.

18. Не натоварвайте децата с вашите страхове, фобии, неврози, комплекси и визии. Децата ви отдавна знаят кой къде е. Възможността за ИЗБОР на учебник нищо няма да промени. Най-много да накара някои деца да учат по-усърдно.

19. Радвам се, че темата за образованието се взема толкова присърце. Но вместо да се протестира срещу възможността за ИЗБОР, протестирайте срещу несменяемата и вечна Янка Такева. Която за пореден път беше избрана за лидер на учителите. И за пореден път няма да се случи нищо в сектора.

20. Учудващо е как толкова много хора се хванаха на това активно мероприятие. И предпочитат „еднаквостта“ пред възможността за ИЗБОР. А след това най-вероятно ще отидат и ще си пуснат "Стената" на Пинк Флойд, радостни, че се борят против системата.

21. Пак да кажа. Издателство "Просвета" трябва спешно да си вземе професионален ПР консултант и да започне да го слуша.

Хора, не се връщайте зорлем в комунизма. Новият век изисква ново мислене. Не сме еднакви. Но имаме възможности за ИЗБОР. Това е важното.

Аз съм оптимист, след 250 г. ще се оправим. Ще видите, ще си говорим тогава… :)

Усмихнат ден! :)

Коментарът е от профила на Любомир Аламанов във фейсбук. Заглавието е на редакцията.