На мястото на бившата бирена фабрика на „Каменица“ в Пловдив ще изникне огромен комплекс, съобщи компанията. Още преди две години фирмата обяви, че мести производството на бира в Хасково, а на мястото на създадената още през 1881 г. пивоварна ще изникне „Пивоварница Каменица“ - музей със заведения. Тя обаче заема едва малка част от терена на старата фабрика.

Вчера „Каменица“ АД е продала останалия терен от 30 500 кв. метра на фирмите "Си Инвестмънт" АД и "ЕС АЙ Дивелопмънт" ЕООД. Първата фирма е част от „Сиенит Холдинг“, който създаде „Тракия икономическа зона“, а втората е собственост на Георги Борисов Тотев. Той е брат на кмета на Пловдив Иван Тотев. Фирмата му е регистрирана в новоизградения бизнес център „Лайм трий“, който е на гърба на семейния хотел на Тотеви „Империал“.

Новите собственици ще изградят върху 30-те декара модерен комплекс, включващ съвременни офисни и жилищни площи, хотел, спортен център с фитнес, закрит плувен басейн, детска градина, търговски обекти и обширно парково пространство.

Новият комплекс "Каменица" трябва да бъде окончателно завършен през 2023 година. Очакванията са, че строителството ще започне през 2018 г. с изграждането на офис сградите, жилищния комплекс и спортния център. Едновременно със строителството ще тече и оформянето на парковото и площадното пространство в сърцето на комплекса. Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места, се казва в съобщението до медиите.

"В избраните инвеститори видяхме желанието за разгръщане на пълния потенциал на имота, стремеж за предоставяне на съвременни и модерни решения, както и готовност да реализират концепция, която да е най-благоприятна за пловдивчани и бъдещия облик на града. Вярваме, че заедно с "Пивоварница Каменица" новият комплекс ще бъде едно модерно, уютно и красиво място за пловдивчани и гостите на града", казва Димо Димов, генерален директор на "Каменица" АД.

Бирената компания запази за себе си една десета от терена - 3 500 кв. метра от общата площ, върху която ще бъде изграден мултифункционалният комплекс "Пивоварница Каменица". Според съобщенията на фирмата отпреди две години, той трябваше вече да е готов, но строителството още не е започнало. Сега фирмата обещава това да стане през месец септември и да отвори врати през 2018 г.