Град Тал Афар и провинция Ниневия са "напълно освободени" от терористичната групировка "Даеш", обяви иракският премиер Хайдер Абади, цитиран от Би Би Си.

"Щастието ни е пълно, постигнахме победата и сега провинция Ниневия е изцяло в ръцете на нашите сили", казва Абади в изявлението си.

След падането на Мосул през юли, Тал Афар остана сред последните крепости на "Даеш" в Ирак. Под контрола на джихадистите остават няколко града и пустинни територии в централен и западен Ирак.

Стратегическият град в северозападната иракска провинция Ниневия, която се намира близо до границата със Сирия, беше освободен, след като беше под контрола на "Даеш" в продължение на около 3 години, уточни Абади. 

"Тал Афар беше освободен. Казваме на бойците на Ислямска държава: където и да сте, идваме за вас и нямате друг избор освен да се предадете или да умрете. Ще продължим да освобождаваме всеки метър от Ирак", предупреди иракският премиер.

Изявлението на Абади идва след като иракската армия освободи последният квартал на града, койсто остана под контрола на "Даеш".

Операцията на иракските правителствени сили за отвоюването на града започна на 20 август. Около 40 хил. иракски военнослужещи и бойци от "Народните мобилизационни подразделения" взеха участие в операцията.

Тал Афар беше завладян от терористите през 2014 г. Преди превземането му в него живееха 750 хил. души.

През юли иракската армия си върна контрола над Мосул, столица на провинция Ниневия и главна крепост на джихадистите в Ирак. През 2014 г. там беше обявен "халифат" от водача на "Даеш" Абу Бак ал-Багдади.