България победи Швеция за първи път от 50 години насам, при това със силна игра, но селекционерът на националите Петър Хубчев остана здраво стъпил на земята в изявленията си пред медиите снощи.

“Трудно ми е да направя коментар за мача в детайли. Този отбор може да побеждава само при пълно себераздаване и здрави единоборства, започна треньорът. - Победата е по-сладка, защото точно с тези неща победихме Швеция. Можем да кажем, че имаме отбор едва тогава, когато успеем да направим поредица от подобни силни мачове. Въпрос на манталитет е да започнем да побеждаваме и като гости. Не ви обещавам успех срещу Холандия. Големите ни проблеми са точно в такива ситуации - когато имаме два поредни мача срещу силни съперници.”

На въпрос дали се опасява от еуфория сред футболистите преди гостуването на "лалетата", Хубчев отговори така:

“Еуфорията няма как да ги обземе. Гаранция. Там ми е силата. Няма да им позволя просто. Сега всичко ще ни бъде трудно срещу Холандия - възстановяване, пътуване, противник, мач...”

Селекционерът бе изгонен от скамейката след изравнителния гол на шведите за 1:1 и този път си позволи да коментира съдийството - нещо, което прави много рядко:

“Този път ще си позволя да коментирам рефера - безобразен. Който ще да е, какъвто ще да е. Кои сме ние, че да имаме претенции, но чак така да се подиграват с нас… На 20-ата минута вече беше казал на двама души, че ги гони, даде дузпа и други 2-3 нарушения... Въпреки съдията обаче постигнахме тази победа.”

“Продължаваме да не правим никакви сметки. Колкото и клиширано да е, играем мач за мач. Не съм дошъл със задача класиране, друга ми е целта. Започнем ли да изпълняваме замислените неща, ще дойдат и точките, и класиранията. Чух обидни скандирания по адрес на БФС, но ние трябва да бъдем обединени. Все по-малко обиди ще има и все повече хора ще идват на стадиона за мачове като срещу Швеция”, завърши Петър Хубчев.

Сравнително умерени в изказванията си бяха и футболистите.

“Радвам се, че победихме точно отбора на Швеция, коментира капитанът Ивелин Попов. - От 50 години не бяхме правили това. Беше много важно за нас да променим тази негативна тенденция. Добър домакин сме, казах го още вчера и днес го доказахме. Имаше натиск от страна на шведите, но издържахме. Дали изгонването на Хубчев е повлияло? Дори той да е на тъчлинията, няма как да влезе на терена и да ни каже или покаже нещо. Чакахме съперника повече около центъра, защото на контраатака играем добре и ни се получават нещата. Има много малко време за възстановяване преди гостуването на Холандия. Видяхте, че всеки, който взе участие тази вечер, се представи много добре. Това, разбира се, не означава, че и момчетата на пейката не бяха готови да помогнат.”

"Победихме с хъса, с който излязохме, каза Ивайло Чочев, реализирал третия и победен гол. - Благодаря на всички мои съотборници, радвам се, че днес дадохме всичко от себе си. В неделя ни предстои много тежък мач. Трябва да покажем същото желание и същата борба, пък ще видим какво ще се случи. Днес треньорът реши да излезем с тази система на игра и мисля, че се оказа печелишва. Защото се поздравихме с победата."

Националният отбор на България имаше още един герой снощи, при това неочакван - вратарят Пламен Илиев. Донякъде бе изненада, че Хубчев заложи на него, а не на Божидар Митрев.

Бившият страж на "Левски" обаче напълно оправда доверението, като спаси дузпа в началото, а след това имаше стабилни изяви.

"Радвам се, че спечелихме и зарадвахме хората. Колкото до дузпата, бяхме гледали материали за шведските нападатели с треньора на вратарите, но преди самото изпълнение просто си избрах ъгъл. Бях си решил предварително, че ще се хвърля вдясно и имах късмет", разкри Пламен Илиев.