Автомобилът, с който се предполага, че е отвлечен 25-годишният син на собственика на „Софавто”, е открит опожарен в близост до Герман, потвърди пред бТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

По първоначална информация става въпрос за автомобил „Шкода”.

Радев поясни, че в момента се установява дали наистина това е автомобилът, с който е извършено престъплението.

Според бТВ автомобилът е бил запален още преди Тони Златков, бащата на Адриан, да подаде сигнал за изчезването му.

"Досега нямаме никаква информация, че е искан откуп. И че са се свързали със семейството."

Това каза още вътрешният министър за развитието (или липсата на развитие) по случая с отвлечения Адриан.

За разпилените банкноти от по 10 и 20 долара на 500 метра от мястото, където е бил отвлечен Адриан, министърът твърди лаконично: "Фалшиви са банкнотите". И продължи да поддържа вчерашната версия на МВР, че са "изпуснати" от филмова продукция. Като отказа да даде повече подробности, както и да назове името на продукцията.

"Няма да влизам в подробности, много сме загрижени за Адриан, за семейството му", каза той и обоснова мълчанието си с това, че като изнася информация, слушат и похитителите.

"Ако аз отговоря на тези въпроси и тези, които са направили това, също слушат. С риск да не ви давам и на вас информация, няма да давам и на тях, с цел бързо да стигнем до тях", разясни Радев.

Той твърди: "Няма по-богати хора от държавата, държавата си е на място, работи ефективно. Показвал съм статистика. МВР е открито, даваме брифинги всеки месец".

Радев коментира и развитието на случая с убитото 11-годишно момиче в Бургас.За убийството беше задържано 15-годишно момче.

"В Бургас нашата работа е свършена и виновникът е открит", обяви Радев, попитан за реакциите на близките на момчето, които обясняват, че той има здравословни затруднения, "не може да държи нож", "не ходи никъде без ресурния си учител" и "на всеки въпрос отговаря с "да".

"Близките му не са знаели и много други неща за него. Както и близките на момичето", коментира вътрешният министър.

"Това е нормална реакция на родителите, но фактите говорят друго", смята той.

Стана ясно обаче, че все още не се знае мотивът за тежкото престъпление.

"Мотивът още не го знаем, но очевидно е той. Събрани са доказателства", каза Радев.

Според Радев полицаите са действали "акуратно" по случая с убитата в София 42-годишна Елена от нейния 64-годишен съпруг Венцислав Василев.Това става след четири подадени жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на 112 и ограничителна заповед. Тя е застреляна от упор с четири куршума пред очите на най-добрата ѝ приятелка и много свидетели в заведение в София.

"Четири подадени жалби. Пропуски сигурно има. Направих проверка, действали са акуратно. На другия ден са почнали да работят, но на другия ден той я убива. Това, което е трябвало да правим, с

ме го направили. Заведени са преписки", каза министърът.

Той все пак призна, че е имало проблем с притежаваните от Василев оръжия. "Проверяваме какво е станало. Защо един от пистолетите не е регистиран, има пропуск. Но за нещастие служителят е починал тази година", каза Радев.

Според МВР шефа телефон 112 функционира добре.

"Ефективно? Какво значи ефективно да работи?", попита той в отговор на въпрос за множеството оплаквания от пропуските на спешния телефон.

Радев обясни, че "тел. 112 няма да спира да функционира".

Той коментира и свое предишно изказване, че се почувствал "притиснат от фирмата", която поддържа спешния телефон.

"Не знам дали притиснат е точната дума, но така се почувствах. И ние не сме били коректни, не сме плащали два пъти за поддръжката, но съм започнал разговори с фирмата майка в Германия" , каза той.