Една трета от съдийския състав на Върховния административен съд не е присъствал на днешното изслушване на двамата кандидати за председател на съда. От общо 91 съдии, на Пленума днес са били 61, пише "Правен свят".

Георги Чолаков бе номиниран от Пленума на ВАС, а Соня Янкулова – от трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Отсъствието на не малка част от съдиите не е изненада. Такова опасение изразиха някои членове на Висшия съдебен съвет при гласуването на хронограмата за избор на председател на Върховния административен съд. Комисията за атестирането и конкурсите беше предложила това да стане на 21 септември. Председателят на ВАС Георги Колев настоя обаче за по-ранна дата, а именно 11 септември. Тогава се изразиха опасения, че изслушването на кандидатите от Пленума на съда ще бъде във време, в което все още ще има хора в отпуск.

Правилата за изслушване на кандидатите, приети от мнозинството съдии от ВАС през лятото, предвижда гласуване, след като номинираните изложат концепциите си и отговорят на въпросите. Според част от съдиите това е дописване на Закона за съдебната власт, където такава опция не е предвидена. Въпреки възраженията гласуване се проведе. От присъствалите 48 гласуваха за Чолаков и 13 за Янкулова. Този резултат не е изненада, като се има предвид, че кандидатурата на Чолаков е издигната от мнозинството съдии във ВАС и подкрепена от сегашния председател Георги Колев.

На двамата са били задавани най-различни въпроси, свързани с организацията и дейността на Върховния административен съд, с формирането на петчленните състави, със случайния избор и др., уточнява "Правен свят".