Къде да заведете децата си на 10 септември в София? Има само един най-добър избор - на празника "Стара хартия за нова книга". 

За пета поредна година сторицата е домакин на кампанията за насърчаване на детското четете и опазването на природата. Под надслов „Почисти и прочети“ събитието ще се състои от 10,30 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

Както винаги кампанията ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова, която ще открие празника. Инициативата е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г.

Ден по-рано домакин на кампанията е град Хасково. Клуб Z  е сред медийните партньори  на "Стара хартия за нова книга".

Какво трябва да знаете 

Правилата на кампанията са лесни. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги независимо от предаденото количество хартия. 

Конкурс за кратък разказ

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ е вдъхновено от талисмана на кампанията – Пърси Джаксън, син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс.

В конкурса за кратък разказ „Стари герои в нови истории“ децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци.

В конкурса участие могат да вземат деца и тийнейджъри от София до 18-годишна възраст. Творбите ще се изпращат предварително в срок до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg. Победителите ще бъдат обявени на 10 септември на сцената пред Книжен център „Гринуич“. 

Пълните условия на конкурса можете да откриете тук: http://www.greenwich.bg/

Какво още?

Театър, музика, танци и игри очакват всички присъстващи. За настроението на гостите ще се погрижат звездите от „Гласът на България“: любимият дует на публиката Димитър и Христо и финалистът Кристиан Грънчаров. В празничната програма ще се включат детски и тийнейджърски вокални и танцови групи, сред които талантите от „Бон-Бон“, формациите „Смехоранчета“, „Светулковци“ и DIVA DANCE SCHOOL. За участниците в инициативата ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на героя на кампанията Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади. 

По време на празника децата ще могат да се насладят на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. Постановката е носител на награда, връчвана от посланика на Холандия в България, и е представяна пред международно жури на престижни фестивали за куклено изкуство в Италия, Швейцария, Холандия, Португалия, Франция, Испания и др.

Освен в София тазгодишното издание на кампанията ще се проведе в още четири града от страната – в Хасково на 9 септември - ден преди събитието в столицата, в Русе на 17 септември, в Пловдив на 23 септември и в Бургас на 24 септември.

Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД. 

Историята на "Стара хартия за нова книга"

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета. 

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“ и „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“. Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. 

Медийни партньори са bTV Media Group, azcheta.com, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg