Дори и когато четете това, може да започнете да се прозявате. Няма как да не сте забелязали, че прозявката е "заразна". Учените досега трудно намираха обяснение на този феномен, съобщава Би Би Си. Ново изследване се опитва да даде отговор на въпроса: "Защо прозявката е заразна?"

Изследователски екип от университета в Нотингъм стига до извода, че този процес се случва в частта от мозъка, която е отговорна за двигателните функции.

Тя играе роля в заболявания като Синдрома на Турет  (наследствено неврологично заболяване, при което пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове). 

Според учените разбирането на процеса на заразното прозяване може да помогне и при тези функционални разстройства.

Заразното прозяване е често срещана форма на ехо феномена - автоматична имитация на думите или действията на някой друг.

Този феномен се наблюдава и при Синдрома на Турек, както и при други разстройства като епилепсията или аутизма.

За да проверят какво се случва в мозъка по време на този феномен, учените подлагат на наблюдение 36 доброволци, докато те гледат други хора да се прозяват.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Current Biology. На някои от доброволците е казано да се прозяват без задръжки, други обаче са помолени да се опитват да потиснат прозявката. Изследва се как реагира мозъчната кора - възбудимостта ѝ. Като се използва външна транскраниална магнитна стимулация се оказва възможно да се увеличи възбудимостта на мозъчната кора и така и склонността на хората към заразни прозявки. 

Джорджина Джаксън, професор по когнитивна невропсихология, която е работила в проучването, обяснява, че откритието може да има по-широко приложение.

"При Синдрома на Турет, ако можем да намалим възбудимостта, може да намалим тиковете. Точно върху това работим", казва тя.

Друг от екипа, проф. Стивън Джаксън, добавя: "Ако можем да разберем как промените във възбудимостта на мозъчната кора предизвикват неврологични разстройства, може потенциално да ги спрем. Опитваме се да открием персонализирано лечение, без лекарства, с използването на външно магнитно стимулиране, което може да е ефективно при модулирането на дисбалансите в мозъчните мрежи".

Д-р Андрю Галъп, психолог в Политехническия институт SUNY, който е извършвал проучвания за връзката между емпатията и прозяването, казва, че  TMS е "нов подход" към изучаването на заразното прозяване.

"Все още знаем недостатъчно защо се прозяваме. Множество изследвания са предлагали връзка между заразното прозяване и емпатията. Но все още доказателствата са разнопосочни и непълни", обяснява той.