Гъст черен дим се стелеше вчера над руското консулство в Сан Франциско, предаде Си Ен Ен. Събитието става само ден преди Москва да опразни сградата по нареждане на властите, след като президентът Доналд Тръмп закри мисията от 2 септември.

"Не се безпокойте. Не избираме папа", коментира пушекът един от руските дипломати. 

Местните хора бяха извикали пожарна, но огнеборците не бяха допуснати в мисията. Най-вероятно при напускането са били изгаряни секретни документи, но не е имало опасност от пожар, защото димът излизаше от комина, коментира специалист.

Закриването на консулството е поредната стъпка от битката "зъб за зъб, око за око", която водят Вашингтон и Москва на дипломатическото поле. Още миналата гонита Обама прокуди около 40 руски дипломати. Едва на 31 юли т.г. руският президент реагира и нареди да бъдат съкратени 755 души от дипломатическия персонал на САЩ в Русия. Волята му бе изпълнена в срок - на 1 септември.

Тръмп обаче не остана със скръстени ръце и заповяда консулството в Сан Франциско да бъде опразнено, както и две търговски мисии на Русия във Вашингтон и Ню Йорк. Спешно руснаците се евакуираха и от трите места, за да се вместят в ултимативния срок - 2 септември.

Какво следва. Руският външен министър Лавров се закани с остър отговор на последните действия на Белия дом. Скоро ще ги видим. И после пак Вашингтон ще отвърне...