УЕФА започва разследване срещу "Пари Сен Жермен" заради нарушаване на финансовия феърплей покрай умопомрачителните трансфери това лято, пише Би Би Си.

През август клубът от френската столица закупи Неймар от "Барселона" срещу 222 милиона евро. А в последния ден на трансферния прозорец привлече Килиан Мбапе от "Монако" под наем до края на сезона. По силата на договора идното лято ПСЖ трябва да плати 180 млн. евро за 18-годишния нападател.

Най-просто казано правилото за финансовия феърплей забранява на клубовете да харчат повече, отколкото изкарват. Идеята е да има баланс между приходи и разходи.

По данни на "Делойт" през финансовата 2015-2016 г. печалбата на "Пари Сен Жермен" е била 10 милиона евро, а приходите възлизат на 520,9 млн. евро.

Клубът на катарския милиардер Насер Ал Хелайфи вече понесе глоба за нарушаване на финансовия феърплей - през 2014 г. Правилото бе измислено 2010-а, а на следващата година бе въведено. Българските "Левски" и ЦСКА също бяха санкционирани по веднъж.

УЕФА разпространи официално съобщение за разследването срещу ПСЖ.

Парижани отвърнаха моментално с обръщение, в което се казва, че клубът е "изненадан" от решението на централата в швейцарския град Нион. Там са описани всички срещи, правени напоследък между шефове на "Пари Сен Жермен" и УЕФА по отношение на финансовите дела на отбора, които били перфектни и не били в разрез изискванията на Нион.