"В миналото пренебрегвана като недостатъчно научна, традиционната китайска медицина е напът да превземе света“. Така се изказа държавната информационна агенция на Китай „Синхуа“. Това, разбира се, е закачливо преувеличение – дори Китайската комунистическа партия не планира да замени съвременната медицинска наука с древни и недоказани форми на лечение. Но партията е сериозна в намеренията си да популяризира използването на традиционната китайска медицина по света и да подкрепи разрастващата се мрежа от такива клиники.

В последните години традиционната китайска медицина се радва на особена популярност в Китай. Броят на болниците, които я предлагат, нарасна от 2500 през 2003 г. до 4000 в края на 2015 г. В последните шест години броят на лицензираните лечители в Китай се увеличи почти с 50% до над 450 хиляди души. През мрежата от „Институти „Конфуций“, китайското правителство спонсорира обучението по традиционна китайска медицина в САЩ, Великобритания и други страни по света.

„Навлиза ли светът в ерата на традиционната китайска медицина?“, попита официозът „Чайна дейли“. Правителството ще се радва, ако отговорът е „да“. Човечеството и природата, която снабдява традиционната китайска медицина с необходимите суровини, имат по-малко поводи за радост.

Горчивата чаша

Традиционната китайска медицина не винаги се е радвала на статута, който има днес в Китай. След края на последната имперска династия през 1911 г., китайските лидери я обявяват за суеверие. Все пак, традиционната китайска медицина не е само акупунктура и забърканите билки и части от животни. Често има и елемент на мистика – вярата в силата „Ки“, която може да влияе на здравето на тялото. Мао обаче е всеизвестен поддръжник на традиционната китайска медицина. Той знае, че тя е популярна сред селяните, които му оказват подкрепа по време на партизанското движение. И ако това искат хората, то поне е евтино. (В лични разговори Мао е признавал пред един от лекарите си: „Дори да вярвам, че трябва да подкрепяме традиционната китайска медицина, лично аз не вярвам в нея“.)

Днешният лидер на Китай Си Цзинпин е още по-голям фен на традиционната китайска медицина. Миналата година той издаде „Бяла книга“ с планове за подкрепа на тази практика и отбеляза нейното „позитивно отражение върху прогреса на човешката цивилизация“. Документът твърди, че традиционната китайска медицина е „нов източник на растеж“ за икономиката на Китай. През юли влезе в сила закон, който изисква от местните власти да открият отделения по традиционна китайска медицина във всички болници и да ѝ предоставят равни условия, наред с това, което в Китай наричат „западната медицина“.

Усилията на Си Цзинпин може да донесат полза. Доколкото традиционната китайска медицина популяризира здравословното хранене, тя заслужава аплодисменти. Практикуващите традиционна китайска медицина, които имат умения в конвенционалната медицина, могат да запълнят празнините в системата на доболничната помощ в страната. Но има и опасни страни. Повече пари за традиционната китайска медицина ще означава по-малко пари за стъпващото на науката здравеопазване.

Точно тук традиционната китайска медицина губи. Повечето ѝ лекарства са в най-добрия случай плацебо, а в най-лошия са вредно отклонение от целта за излекуването на човека, т.е. направо опасни.

През 2015 г. китайската фармаколожка Йою Ту става първият учен, който печели „Нобел“ за изследвания, извършени в Китай. Тя е изолирала химикал, който лекува малария, използвайки методите на традиционната китайска медицина. Според китайското правителство това е доказателство, че традиционната китайска медицина като цяла е ефективна. Всъщност, както отбелязва и нобеловият комитет, традиционната китайска медицина само е вдъхновила Йою Ту за изследването, което ѝ донесло наградата. Когато една традиционна медицина постига резултат, то винаги в основата на този резултат лежи принцип от научната медицина.

Популяризирането на традиционната китайска медицина само ще изостри вредите, които тя нанася на околната среда и застрашените видове. В Тибет масово унищожават пасища в търсене на умрели гъсеници – израстващата от тях гъба е любима на традиционната китайска медицина и струва повече от собственото си тегло в злато. Няма доказателства, че тази гъба стимулира либидото. В саваните на Южна Африка лежат убити носорози с отрязани рога, които се смилат на прах уж за лечение на артрит. На черния пазар на традиционната китайска медицина рогата достигат до няколко хиляди долара за килограм. Списъкът е дълъг.

Усилията на Си Цзинпин имат политически мотиви. Той иска да бъде приеман за пламенен патриот и спонсор на китайската култура. Но вместо да субсидира шарлатанството, ще бъде по-полезен за Китай, ако спонсорира науката.

Анализът е от последния брой на списание "The Economist". Преводът е на Клуб Z.