"Не искаме президентска република", заяви във Варна председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който участва в десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ, предаде „Фокус“.

Той отбеляза, че през всички тези години винаги, когато партията е обсъждала антикорупционно законодателство, е била с протегната ръка.

„Правили сме го заедно с всички парламентарни групи, които са били в парламента. Антикорупционният закон мина на първо четене в 43-тото Народно събрание. Беше пред гледане на второ четене в пленарна зала, поради определени текстове, които провокираха несъгласие в някои от политическите сили и предсрочно прекратяване на мандата на парламента, не можахме да го приемем. В момента най-лесно беше и ние като БСП да направим - народните представители да внесат законопроекта и да мине на съгласувателна процедура, с която да демонстрираме, че всъщност предлагаме нещо, което би могло да консолидира всички останали. Най-правилното, което бяхме предприели в този антикорупционен закон е да мине през процедура, която да даде възможност за по-широко обсъждане. Работната група, която беше сформирана от министър Цачева, даде възможност да бъдат поканени да участват активно с институции, неправителствени организации. Това даде възможност по законопроекта, който вчера беше представен от г-жа Цачев, да се изчистят всички внушения или неразбиране, което имаше в обществото. Ние винаги сме били за диалог и съм убеден, че между първо и второ четене ще има сериозна дискусия и ще може да бъдат взети, ако има, и добри предложения от законопроекта, който предлага БСП", подчерта още Цветан Цветанов.

„Днес ако си направите труда да сравните техния (на БСП б.р.) и нашия законопроект, ще видите, че те са направили копи-пейст и са преписали около 70-75% от законопроекта. Останалите проценти са това да дадат правото на президента да назначава председателя на този антикорупционен орган. Ние не искаме президентска република. Ние знаем, че единственото място, където може да се води смислен политически дебат постоянно и да се осъществява необходимия парламентарен контрол върху изпълнителната власт, е българският парламент“, заяви Цветанов.

Преди това той разговаря с журналисти.

"През летните месеци, докато правителството работеше и народните представители бяха в избирателните си райони и създаваха възможност за предпоставка за един силен политически сезон, БСП търсеше някаква изява, която да им даде някаква легитимност и идентичност, но тя отново не е полезна за обществото, защото скандалите и фалшивите новини не са политики. Политиките са това, което правим в момента от политическа партия ГЕРБ. Днес символично ние откриваме и политическия сезон с младежката академия, която е десета поред във всички тези десет години. Това показва, че имаме история“, обясни той на репортерите. 

И благодари на всички парламентарни групи и на техните председатели за декларациите в началото на новата пленарна сесия.

„Усети се разум и ако всички са били достатъчно искрени във вчерашните си послания, аз съм обнадежден, че ще можем да се подготвим сериозно за предстоящото председателство на Съвета на ЕС и ще дадем по-голямо спокойствие на българските граждани. От приоритетите по време на председателството ще можем да извлечем политически дивиденти за страната ни, да представим България в една по-добра светлина и същевременно българските граждани да повярват не само в България и в българските политики, но да възприемем много по-достойно и с уважение европейските институции“, уточни Цветан Цветанов.