Близо час и половина премиерът Бойко Борисов говори пред младежите от ГЕРБ във Варна по време на 10-ата им Лятна академия. Лидерът на партията отговори на десетки въпроси и тъй като немалко от тях засягаха местни проекти, за които се искат пари, по едно време заключи:

"Тръгнем ли по тая тема - “Дай” - ще счупим държавата. Онзи ден смятахме - 3-4 милиарда ни трябват веднага само за строителство. И 10 милиарда за военните -  с въоръжението са толкова..."

Премиерът започна в самото начало с любимите си теми - за инфраструктурните проекти и модернизацията, която вършат управленията на ГЕРБ. Традиционно се оплака и от това, че преди него - от времето на комунизма насам, никой не е искал да прави магистрала "Хемус", а на левицата едно време целта била тя да е до Правец (родния град на Тодор Живков). 

"Все едно аз да си направя магистрала само до Банкя", възмути се лидерът на ГЕРБ и продължи с примерите за това как постоянно слушал популистки изказвания кое трябвало да се свърши по-бързо. По думите му "всяко нещо е важно", и затова в развитие държави всяко следващо правителство надгражда.

За БСП и Корнелия Нинова

Премиерът се впусна отново да припомня как в мандатите на ГЕРБ се възраждат проекти, които преди това са били провалени. Примерите бяха обичайни - "Цанков камък", за който Борисов заяви, че лично питал Николай Вълканов за този проект ли е бил хонорарът на Ахмед Доган и отговорът се оказал "не".

"След всеки мандат на БСП, ГЕРБ плаща", каза Борисов.

По думите му работата на БСП била да се появяват във вторник и да ги нападат, но това е политическо говорене. Според него сигурно и ГЕРБ в опозиция би говорила подобно. Той обаче се обърна към лидерката на БСП Корнелия Нинова, че не може да се носи отговорност за 1 година или само за времето, в което си начело.

"За хубаво или лошо партиите, когато управляват, носят отговорност и за доброто, което правят и за лошото, което се е случило през техния период. Не, ще носиш отговорност 130 години назад, като искаш да си лидер на тази партия", каза Борисов за Нинова.

Премиерът и лидер на ГЕРБ посъветва младежите и съпартийците си въобще "да не се занимават изобщо с тях само да си хабят енергията", а да се съсредоточат върху работата, която трябва да се върши. Депутатите от партията задължи да не взимат в спор за антикорупционния закон с БСП, а всички присъстващи застави да прочетат и научат законът, който БСП приели през 2008 г. и оневинявал корупцията - това било истинското лице на левицата. И допълни: 

"Три пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната, сиреч от закона си от 2008 г. и да каже „Сега като сме се отрекли, и сме чисто нови, не сме 130-годишни, предлагаме този закон“ с радост ще я изслушам“, каза още премиерът.

За армията и въоръжението

Мисълта му от "Хемус", БСП и миналите им мандати, скочи на модернизацията в армията - тема, която в последно време не пропуска, когато има място и време да говори дълго. 

"Кое налага най-бедната държава да купува най-скъпата възможна военна техника. Чух, че трябва да купим най-скъпото, което се продава на пазара. Кое налага да купим най-скъпия възможен хеликоптер, най-скъпия възможен самолет и най-скъпия изтребител? Ние, когато провеждаме търгове и обществени поръчки за дружества и организации – едни купуват „Шкода“, други - „Дачия“, трети купуват „Фолксваген“. Не се хвърлят всички на „Мерцедес“ и „Пасат“, коментира Борисов.

Кое налага скъпите покупки често питал своя заместник, приятел и "хейтър" в правителството Томислав Дончев, стана ясно още от думите на премиера. Според него има и друг тип самолети, друг тип бронетранспортьори, които струват много по-малко пари. И изброи отново някои големи плащания - за „Белене“, за "американските" централи, КТБ.

За учебниците и образованието

"Това с учебниците беше голяма глупост. Мине се, не мине - и някоя глупост в образованието. Като видях черно-белите учебници, министъра на образованието го накарах в първия най-близък голям град да даде пресконференция, за да разберат журналистите какво мислим".

Така Бойко Борисов коментира историята с двата вида учебници - цветни и черно-бели, с различни цени.

Премиерът обясни пред залата във Варна, че новият приоритет на държавата да вкара всички деца в училище е изключително важна:

"Обществото трябва да си даде сметка – ако не ни подкрепи – няма да успеем. Трябва да си дадем сметка – или приемаме, че всеки от заплатата си всеки месец ще дава пари за издръжката на тези хора, или трябва да ги накараме да учат, да се образоват, да има поне нискоквалифицината работа кой да върши. Това са десетки хиляди деца. И тука не са само ромите, има и българи такива", обясни Борисов новите мерки на държавата.

Имало хора, които не само не могат да пишат и да четат, но и цветовете даже не познават. Как можели да работят дори нещо, за което се натискат две копчета, ако не познават даже цветовете, попита Борисов и обяви, че това не е виц, а реален случай, разказан на среща в Пловдив от работодател.

За външната политика, енергетиката и Балканите

"Газовият хъб "Балкан" ще стане", декларира Борисов на въпрос от залата може ли да даде времева рамка за строежа на съоръжението. И припомни строежите на конектори с Гърция и Турция, инвестициите в газопреносна мрежа, договореностите за руски газ и т.н.

Положихме къртовски усилия Балканите да бъдат приоритет на ЕК. Чуха ни и в Триест, дипломатите знаят как беше включена България там, в Берлинския процес. Гърция и Румъния не бяха включени, а България беше. Канцлерът Меркел, президентът Макрон и премиерът Джентилони направиха изключение и всички наши предложения бяха включени“, похвали се за външната ни политика още Борисов.

На въпрос от залата как е постигнал такива добри взаимоотношения с европейските лидери Бойко Борисов посочи:

„Има една рецепта и тя се казва дисциплина, както в училище, така и в университета трябва да си напишеш домашното и да си научиш урока“. „Спазваме Маастрихтските критерии и сме винаги в тройката на Европа. Даже тази година бюджетът ни беше на излишък, виждате колко започна да се работи по „Струма“, „Хемус“, ж.п. линиите. Парите ни трябват да кофинансираме европейските проекти“.

Премиерът заяви още, че започват преговорите за изграждането на транспортен коридор Солун-Бургас-Варна-Букурещ. Освен това е важен пътят до Скопие и Тирана, а и не можело като сега зо Западните Балкани да се пътува по 10 часа. Попитан за българското малцинство в Албания, покрай подписания договор с Македония, Борисов обобщи:

"Германия и Австрия говорят ли си за малцинства? Говорят ли си за езика и Моцарт на кой е. Не, радват се. И ние трябва така да живеем."

Цялото участие на Бойко Борисов в Лятната академия на МГЕРБ можете да видите във видеото: