Северна Корея обяви, че е разработила по-съвършено ядрено оръжие "с голяма разрушителна сила" и лидерът Ким Чен Ун лично е инспектирал водородната бомба, която ще бъде инсталирана на нова междуконтинентална балистична ракета, предаде Ройтерс.

Само няколко часа след съобщението бе извършен и нов ядрен опит от Пхенян. Няма яснота дали той е бил с новата бомба или е част от тестове на програмата с ядрени бомби. Американските служби засякоха силна сеизмична активност в района на Северна Корея, което ги кара да смятат, че използваната бомба е била с голяма мощност. Според специалистите на САЩ трусът е бил със сила между 5,6 и 6,3 по скалата на Рихтер и на дълбочина от 10 км.

Китайската сеизмологична служба обяви, че земетресението най-вероятно е от експлозия. 

Според официалната севернокорейска телеграфна агенция КЦТА Ким е посетил Институт за ядрени оръжия и е наблюдавал инсталирането на водородна бомба на новата междуконтинентална балистична ракета. 

 „Върховният лидер наблюдаваше как водородната бомба бе монтирана на междуконтинентална балистична ракета“, се подчертава в съобщението.

Мощността на водородната бомба е еквивалентна на стотици килотонове, тя може да бъде взривена на голяма височина, а нейните компоненти са собствено производство на страната, което ѝ позволява да построи толкова ядрени оръжия, колкото иска, съобщава диктаторският режим в Пхенян, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап.

Западни експерти изучават разпространиха официални снимки, за да потвърдят дали наистина показаната бомба е водородна, предаде Би Би Си.

Експертът по отбраната Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания в Калифорния - Мидълбъри заяви, че твърденията на Пхенян не могат да бъдат потвърдени само от снимките.

"Не знаем дали това нещо не е всъщност пълно със стиропорна пяна. Но водородната бомба наистина изглежда така - сякаш има две устройства", написа тя в туитър, съобщава Би Би Си. И да, водородните бомби се детонират на два етапа.

Тя добавя още:

"Най-важното и неприятно е, че те вероятно ще направят термоядрен тест в бъдеще, но няма да знаем дали той ще е точно с този обект".

На 29 август КНДР изстреля балистичната ракета "Хвасон-12", която прелетя над японския остров Хокайдо и падна в Тихия океан, след като измина 2700 километра. Траекторията ѝ достигна височина от 500 километра. 

Комунистическият вожд за поръден път демонстрира пренебрежение към света и резолюциите на Съвета за сигурност. Той не се плаши и от заплахите на президента Тръмп.

Само през тази година Северна Корея извърши опити с изстрелване на 17 ракети. Бяха направени и редица тестове с експлозии на бомби.