Третият кръг преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз завърши “без решителен напредък по нито един от основните въпроси“ по думите на главния преговарящ на Съюза Мишел Барние. Той и британският министър по въпросите, свързани с "Брекзит" - Дейвид Дейвис, все пак отчетоха напредък в преговорите за правата на европейските и британските граждани. Това е един от трите приоритетни въпроса, по които Брюксел иска да постигне напредък преди да започне разговори за бъдещи търговски отношения.

Признаване на квалификацията и други икономически права на гражданите са обсъдени тази седмица. Това показва техническия протокол от преговорите, който сравнява позициите на Обединеното кралство и Евросъюза.

Признаване на професионална квалификация

Двете страни са постигнали съгласие професионалната квалификация, придобита преди “Брекзит“ да бъде признавана както в ЕС, така и във Великобритания. В рамките на Евросъюза това условията за това са гарантирани от Директива относно признаването на професионалните квалификации, но след март 2019 г. тя няма да бъде в сила в Обединеното кралство, затова има нужда от ново споразумение.

Ако професионалната ви квалификация е призната преди “Брекзит“ няма да има нужда да кандидатствате отново. Това се отнася и до граждани на трети страни, които вече практикуват квалифицирана професия във Великобритания преди 29 март 2019 г. Например ако български гражданин с диплома за строителен инженер от български университет вече работи по професията си в Обединеното кралство (т.е. професионалната му квалификация вече е призната), той може да продължи да практикува без да кандидатства отново за признаване на дипломата си.

Ако пък сте подали документи за признаване на професионална квалификация в кралството преди излизането от ЕС, процедурата ще бъде завършена по правилата, валидни преди това.

Несъответствие в позициите на двете страни в преговорите има по въпроса по какви правила да бъде вземано решение за признаване на квалификацията, ако процедурата не е започнала преди “Брекзит“. Лондон иска вече придобитите степени да бъдат признавани, но Брюксел не е съгласен.

Брюксел предлага всяка страна членка да може сама да определя дали да признае вече взето решение за квалификация, докато Великобритания твърдо застава зад идеята това да бъде определяно на ниво ЕС. Същото се отнася и за икономическите права на британците работещи зад граница.

Стари договорки

Сравнението с подобен технически доклад от втория кръг преговори през юли показва, че допълнителни компромиси по вече обсъдени теми не са постигнати.

Тогава Лондон и Брюксел се споразумяват работещите зад граница при излизането от Съюза да запазят правата си. Съответствие в позициите им има и по условията получаване на право на постоянно пребиваване – 5 години престой, през които кандидатът е работил, учил или е член на семейството на работник. Условията за временно пребиваване са същите, но периодът е по-малък от 5 години. Несъответствие обаче има в позициите за удостоверяване на гражданството – ЕС смята, че отговарящите на условията трябва да бъдат считани за граждани дори ако не притежават съответния сертификат, докато Великобритания държи чужденците да кандидатстват отново за документ след “Брекзит“ дори ако имат такъв сега.

Цената на развода – големият препъни-камък

Цената, която Великобритания трябва да плати при излизането си от Евросъюза – вноските си към европейския бюджет, които остават до края на програмния период – е препъни-камък в преговорите.

"Европейските граждани на 27-те страни членки не трябва да плащат задължения, поети от 28 държави. Тази седмица Великобритания обясни, че задълженията й ще бъдат ограничени до последната вноска преди "Брекзит", заяви Барние след третия кръг преговори тази седмица.

Липсата на напредък по този ключов въпрос не позволява започването на разговори за търговските отношения с ЕС след “Брекзит“ - ключово условие за сигурността на бизнеса и избягване на тежки икономически последствия както за Великобритания, така и за Евросъюза. Засега преговорите вървят бавно и действително без значителен напредък. А както изтъкна Барние, Великобритания ще излезе от Евросъюза в полунощ на 29 март 2019 г. – със или без споразумение.